Главният прокурор Иван Гешев напусна второто поредно заседание на Висшия съдебен съвет, който разглежда искането за неговото отстраняване заради произнесената фраза "политически боклук".

Гешев се аргументира пред магистратите - още при предишното заседание е обявил, че ще ходи в Страсбург на заседание на подкомисия на комисията LIBE (Комисия по гражданска защита, правосъдие и вътрешни работи), а това, което щял да каже там, щяло да бъде "много интересно". Имал и закупени билети, като нямало опция те да бъдат заменени.

"Според Конституцията имам право на защита и разумен срок. Ако според вас 2 седмици е разумен срок - моето субективно усещане е, че не е. Дали ще спазите разумния срок, дали няма да го спазите, е ваше решение. Не се притеснявам от този срок, не шиканирам нищо. Мога да остана и до края на деня. Сега казвам - искам да бъде изслушан и втория брифинг, в който употребявам термина "политически боклук", както казва народа. Отделно там е и разговора с г-н Стоев, в който е много ясно, че Бойко Борисов, или "Банкята" е задействал някои хора за моето отстраняване", заяви Иван Гешев.

Гешев съзира Борисов и Пеевски зад опита за свалянето му

Гешев съзира Борисов и Пеевски зад опита за свалянето му

Главният прокурор влезе на второто си изслушване във Висшия съдебен съвет

Министърът на правосъдието Атанас Славов настоя, че Гешев трябва да остане и посочи, че процедурата следва да продължи.

"Славов, аз съм далеч от мисълта, че гоните графика на Пеевски и Борисов, това е коренно невъзможно, защото сте на коренно противоположни позиции, които сме коментирали в Народното събрание. Но причината да присъствам в Европейския парламент ще разберете утре. И смятам, че ще обсъдим важни теми за върховенството на закона и правовата държава", контрира министъра Гешев.

След минути той и адвокатът му Радостина Томова напуснаха сградата на ВСС през страничен вход, като така избегнаха чакащите ги представители на медиите.

След този акт сред магистратите се разви дебат дали трябва да продължи разглеждането на точката за отстраняването на обвинител номер едно в неговото отсъствие и в отсъствието на негов защитник. "Няма пречка да продължим нашата работа", заяви членът на ВСС Огнян Дамянов. "Нека не създаваме съмнение в легитимността на процедурата. Трябва да се гарантира баланс между обществения интерес и правата на засегнатото лице", на обратното мнение бе пък Олга Кирелска. "Ако се отложи решение, още днес следва да уведомим защитата и г-н Гешев кога ще е следващото заседание", посочи на свой ред Боян Магдалинчев.

Останалите магистрати също се разделиха по въпроса, като в крайна сметка обявиха почивка от 5 минути, продължила обозримо повече.

Гешев иска експертизи дали хората го одобряват и какво значи "политически боклук"

Гешев иска експертизи дали хората го одобряват и какво значи "политически боклук"

Главният прокурор пожела на магистратите да гласуват обективно

"Изправени сме пред перспективата дали да уважим правото на защита на г-н Гешев, от друга страна не се допуска злоупотреба с права. (...) Ако е искал г-н Гешев да изрази мнението си пред ЕП, то е трябвало да го направи в предходни периоди, когато е имал такава възможност", заяви след почивката Атанаска Дишева, член на ВСС от квотата на съдиите. Но все пак - гласува за отлагане на заседанието, но предложи следващото заседание да се случи в сряда, не в четвъртък, както поиска главният прокурор.

Изказванията на Иван Гешев не се различават от изказвания от трибуната на Народното събрание, отбеляза министърът на правосъдието Атанас Славов. "Считам, че сме изправени през хипотеза за твърде вероятна злоупотреба с права."

"Десетки години съм бил адвокат, познайте какво ще ми се случи, ако по средата на дело стана и си тръгна", попита реторично друг представител на ВСС.

ВСС гласува:

11 членове "за"

7 "против"

Болшинството от останалите магистрати обаче изказаха мнение, че не трябва да има отлагане на процедурата, като в крайна сметка заседанието по искането за отстраняването на Гешев продължи.

Да се изслуша запис от втората пресконференция на Иван Гешев, в която той казва фразата "политически боклук", както и да се видят резултатите от анкетите за одобрението на съдебната система, проведени от БНТ и вестник "Труд", поиска Олга Кирелска, подкрепяйки по същество искането на Гешев и защитата му от по-рано.

Иван Гешев ще иска отвод на членове на ВСС

Иван Гешев ще иска отвод на членове на ВСС

След като каза, че е давал четири часа обяснения в прокуратурата

Впоследствие бе поискано и прегласуване на решението процедурата по отстраняване на главния прокурор да продължи. Това обаче бе отхвърлено с 14 гласа "против" и само 5 "за".

Вносителите на искането представиха и аргументите си: "Човек, който е имал сериозен емоционален стрес, търси специализирана помощ, а не прави публични изказвания", аргументира се Георги Кузманов.

"Ние му се доверихме, вярвахме в професионализма му", посочи причината за предишната си подкрепа и тази на останалите му колеги по отношение на Гешев още той.

Около 15:30 ч. магистратите обявиха нова почивка, този път от 30 минути, която също продължи повече.

Очаквайте подробности!