Всичко, което се случва в прокуратурата е атентат срещу държавата и срещу нейното нормално функциониране, атентат срещу разделението на властите и основни конституционни принципи, на и европейски ценности като върховенство на закона.

С такава заявка започна изявлението си главният прокурор Иван Гешев в Съдебната палата.

"В хода на изслушването ми във ВСС няма пречки да повторя нещата, но ще поискам да бъдат чути от членовете на ВСС тези неща, които няма да кажа. В качеството на лице по различни процедури в Закона за съдебната власт, ще поискам отвод на част от членовете на ВСС, които може би участват в покушението на съдебната власт", заяви Иван Гешев.

"Аз съм българин, мъж и магистрат и когато кажа нещо, държа на думата си, а като юрист мога да го докажа. Аз спазвам Конституцията и законите на страната и това е призванието на всеки един магистрати и всеки честен гражданин."

"Каква е гаранцията, че няма да ме треснат след оставката." Пита главен прокурор

"Каква е гаранцията, че няма да ме треснат след оставката." Пита главен прокурор

Иван Гешев иска съобщение "всичко е окей"

Гешев потвърди, че няма намерение на подава оставката си и ще се бие докрай като мъж. С тази заявка започна и завърши изявлението си Иван Гешев, подчертавайки, че като главен прокурор е работил и ще работи само България и народа" и "ще си довърша мандата, каквато и цена да ми струва".

"Аз не бягам, аз се бия", закани се главният прокурор, а за противниците си посочи, че е трябвало да му направят психопрофил. "Объркали са човека и ще се бия за България и за българския народ."

Дойде преломен момент - момент, в който съдебната система трябва да се изчисти от политическо влияние, основно през политическата квота във ВСС и от всякакви опити за нарушение на конституционните принципи. Моментът е магистратите да покажат, че са независими и няма да позволят в нарушение основни конституционни ценности, настоя Гешев и не даде възможности за никакви журналистически въпроси след близо двучасово изявление.

Инспекторите към ВСС прочели медиите за Гешев и Сарафов

Инспекторите към ВСС прочели медиите за Гешев и Сарафов

Разпоредена е проверка

Иначе Иван Гешев отрича напълно идеята за инсценировка на бомбата от 1 май. За Гешев е чудо, че не е пострадал никой и за него това е "божествена намеса". Цитира и думите на експерта от Израел. Освен това не изключи отново и версията за организатор и поръчител Руската федерация, тъй като бил заявил, че Путин ако дойде на посещение у нас, страната ни ще го арестува в изпълнение на заповедта за арест на Международния наказателен съд. Освен това имало и заплахи от руската хакерска група.

Той даде да се разбере, че няма да се подаде оставката като главен прокурор. "Объркали са и човека, и политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата и малко да изчакат, да направят правителство и да го направят", каза Гешев, който няма притеснения от натискане на копчета, на ентери, на шлюсове и минуси.

Припомняме, шестима членове на прокурорската колегия на ВСС са внесли писмено предложение за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Предложението им е публикувано на сайта на ВСС на 12 май и бе разпределено вече след обсъждане в две комисии. Отделно ръководителят на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Иван Гешев

Шефът на ВАС: Няма основания за Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат остранени

Шефът на ВАС: Няма основания за Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат остранени

Трябва да бъдат събрани всички възможни данни по искането на освобождаване на главния прокурор