Голяма част от изявлението на главния прокурор Иван Гешев беше посветена на разговори по телефона и лично, както и на разменени съобщения в дните след взрива на 1 май. По признанието на Гешев той е имал нужда от няколко дни да осъзнае какво се случва, затова и е избягвал публични изяви с изключение на интервюто за БНТ.

От всичко разказано, а и пуснато като запис в залата, става ясно, че главният прокурор Иван Гешев не е бил изненадан, че оставката му ще бъде искана, само е искал "достоен изход"/"достоен exit", а веднъж Иван Гешев нарече искането си и "достойно отстъпление".

От разказа на Гешев излязоха и редица имена на магистрати - Радо, Петко, Ясен, Евгени, Калина, а заместниците си стана ясно, че нарича общо "заместничките". Също така от записа става ясно, че Гешев иска гаранции за себе си и децата си, така и за своите хора, че няма да бъдат тормозени - именно това са "заместничките и Сийка". От изказването на Гешев излязоха и имената на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на президента Румен Радев, на Десислава Атанасова от ГЕРБ, на политическа партия "Продължаваме промяната" и на други политици и магистрати.

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

"Мен не ме е страх" и "историята помни смелите"

От записа на разговора с магистрата Йордан Стоев става ясно, че Иван Гешев иска гаранции за семейството си, и, че гаранции за това се търсят и дават директно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Стоев му обещава да му пусне съобщение - "гаранциите са потвърдени", а Гешев иска съобщение "всичко е окей".

Но и Гешев задава и следният въпрос: "Каква е гаранцията, че няма да ме треснат, като си подам оставката?" "Ще натиснат ентър, и к'во ще натиснат", казва Гешев. "Нищо няма да натиснат, ти не си толкова тъп", отвръща Стоев, а Гешев изрязава и на едно място удивлението си от това, че "ще бутнат системата".

Гешев показа и чат с Бойко Борисов, в който лидерът на ГЕРБ му е пратил емотикон с усмивка. "Моята глава е целта да има правителство на ПП", твърди Гешев в записа. "След четвъртък го разбрахте? След Габриел? А кой го написа това? Аз съм наясно. Магдалинчев знаеше ли? Сега са го натиснали", са основни притеснения на магистратите.

"Как ще изберем нов", пита Гешев. "Ще стартират процедурата за избор", отвръща му Стоев. "Нас може точно за два месеца да ни пуснат. Процедурата може да отиде до шест месеца. И аз не знам, но мисля, че накрая ще направят правителство. Тя да си напусне поста и да дойде тук за нещо несигурно...". Освен това Иван Гешев се чуди защо Румен Радев го е защитил в Южна Африка, а Стоев му обяснява, че това не е защита, а е "искал да обере славата от схемата на Сорбоната".

Иначе Иван Гешев отрича напълно идеята за инсценировка на бомбата от 1 май. За Гешев е чудо, че не е пострадал никой и за него това е "божествена намеса". Цитира и думите на експерта от Израел. Освен това не изключи отново и версията за организатор и поръчител Руската федерация, тъй като бил заявил, че Путин ако дойде на посещение у нас, страната ни ще го арестува в изпълнение на заповедта за арест на Международния наказателен съд. Освен това имало и заплахи от руската хакерска група.

Той даде да се разбере, че няма да се подаде оставката като главен прокурор. "Объркали са човека и политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата и малко да изчакат, да направят правителство и да го направят", каза Гешев, който няма притеснения от натискане на копчета, на ентери, на шлюсове и минуси.