Висшият съдебен съвет обсъжда искането на Съюза на съдиите за стартиране на процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста му, съобщи bTV. 

В момента пред сградата на съвета се провежда протест на граждани, които искат оставката на главния прокурор. В сградата днес е само Боян Магдалинчев и журналисти. Всички кадровици са онлайн.

Отвън имаше и граждани, които скандираха Гешев е позор и Оставка. Самият Гешев напусна заседанието, след като се определи за "защитник на изоставените от държавата".

Имаше и спорове дали да се обсъжда оставката на Гешев и дали той да присъства. Около 2 часа - до 12 ч. - се обсъжда дали изобщо ВСС да обсъжда въпроса за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста му.

Христо Иванов иска оставката на Гешев пред ВСС
Обновена

Христо Иванов иска оставката на Гешев пред ВСС

На Пленума на ВСС няма да обсъждат подобно искане

Тези изоставени от държавата хора да получат защита от държавата, каквато заслужават и която са заслужили по време на дългите години, които са работили, заяви главният прокурор Иван Гешев.

"Смятате ли, че след като сте членове на ВСС, единствено и само занимаваме с въпроси, които по приоритет ги подреждате така, че не се стига до основния въпрос - това, което се случва и това, което се случва и това, което рефлектира върху имиджа на държавността в България", каза Лозан Панов, председател на ВКС.

Адвокатите от Пловдив обявиха, че ако днес не се стигне до предсрочното освобождаване, ще обсъдят дали да започнат стачни действия.