Главният прокурор Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред в България. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов на протест пред Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БГНЕС.

Граждани скандират "Гешев е позор" пред сградата на ВСС. Те издигат плакати със снимката на главния прокурор Иван Гешев.

Днес сме тук, за да поискаме оставката на Гешев и да поискаме от ВСС да започне дисциплинарно производство срещу него, каза бившият правосъден министър в кабинета "Борисов-2".

Аз лично съм пускал сигнал до ВСС, с което съм ги призовал да се сезират за множеството нарушения на Етичния кодекс на българския магистрат, които той е извършил. Има множество нарушения на всички практически, принципи на справедливия процес, които е извършил, добавя се ново основание и с резолюцията на ЕП, заяви още Иванов.

Днес пленумът на ВСС би трябвало да обсъди исканията за започване на дисциплинарно производство и освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Още на 22 юли Христо Иванов сезира ВСС с такова искане с мотива, че за една година на поста си Гешев е допуснал тежки системни нарушения, включително на законови разпоредби, на Етичния кодекс на българските магистрати и на презумпцията за невинност.

Гешев напусна заседанието на ВСС, след като се обяви за "защитник на изоставените от държавата"

Гешев напусна заседанието на ВСС, след като се обяви за "защитник на изоставените от държавата"

Във ВСС обсъждат искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на главния прокурор

"Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълнени предвиденото в конституцията основание за уволнение - "действия, които накърняват престижа на съдебната власт", заяви Христо Иванов.

Според обявения дневния ред на Пленума на ВСС няма подобна точка, която да разгледа исканията за стартиране на дисциплинарно производство и освобождаване на Иван Гешев.

На заседанието ще бъдат обсъдени Обръщението на съюза на съдиите в България и Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

Демократите зоват депутатите да поискат оставката на Гешев и на ВСС

Демократите зоват депутатите да поискат оставката на Гешев и на ВСС

Христо Иванов: От днешното изслушване очакваме да се превърне в момент на истината

"ГЕРБ и ДПС е коалицията на главния прокурор. Хората, които са във ВСС са избрани заедно от тях", заяви Иванов и допълни, че не е оптимист за развитието на заседанието днес. "Ще започне едно позорно замитане, ще се леят опорки от ПИК и от пеевската пропаганда... черното ще се нарича бяло, ще се лъже в потресаваща степен", прогнозира бившият правосъден министър.

"Тази заличка мирише, мирише на страх. Тези хора, които трябваше да бъдат избрани с високи морални и професионални качества, миришат на страх, защото всички са подбрани да бъдат зависими, да подлежат на страхуване", каза Иванов по адрес на залата, където заседават магистратите.

Той определи ВСС като кафез за уплашени пощенски гълъби. Пощенски гълъби, които получават своите указанията в Сарая и само ги изпълняват тук и ги формализират", заяви Христо Иванов. Той изброи причините за освобождаването на Гешев, сред които и предложението за отпадане на третата съдебна инстанция, което Иванов нарече "чудовищно, безпрецедентно нахалство".

"Това е конституционен въпрос, не е тема на прокуратурата да определя структурата на българското правосъдие. ГЕРБ в своята т.нар. нова конституция предвидиха тази законодателна инициатива, така както от години българското наказателно законодателство всъщност се пише в кабинета на главния прокурор по поръчка на Пеевски. Тези хора, ако бъдат оставени така, ще премахнат третата съдебна инстанция и ще концентрират всичко в своя наказателен съд", каза Христо Иванов.

Относно отказа на военната прокуратура да разследва гардовете на НСО, които блъскаха участиците в акциятта в "Росенец" и поругаха българското знаме, Иванов каза, че тук всеки може да хване флага и да го хвърля по земята. Аз не искам да живея в такава република. Искам да живея в република, в която да се гордеем със своя флаг и своята законност, каза Иванов.