Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и евродепутатът на обединението Радан Кънев призоваха депутатите да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев и на ВСС.

Двамата заявиха това пред сградата на Народното събрание докато парламентарната комисия по правни въпроси изслушва отчета на Гешев за дейността на държавното обвинение в периода януари-август 2020 г.

Радан Кънев припомни обсъжданията и гласуването в Европейския парламент на резолюцията за България и факта, че партиите, включително управляващата ГЕРБ, се ангажираха да предприемат необходимото, за да се съобразят с препоръките на ЕП, Европейската комисия и Венецианската комисия.

Гешев готов на диалог с парламента
Обновена

Гешев готов на диалог с парламента

Близо 3000 са осъдените лица по делата от широк обществен интерес

От днешното изслушване очакваме да се превърне в момент на истината. Да се види има ли народни представители, които са способни да задават въпроси на Иван Гешев и които да поискат от него да понесе отговорност, добави Хрито Иванов.

Припомняме, по-рано бе поискана оставката и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева от лидера на БСП Корнелия Нинова.

От ДПС също поискаха оставката на Цвета Караянчева заради неуредиците с избор на председател на ЦИК. Очаква се тази оставка да бъде разгледана утре в Народното събрание.