Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, тъй като превърнала парламента в придатък на волята на един човек - премиера. Караянчева не познавала Конституцията според соцводача. Освен това системно спирала въпросите към министър-председателя.

От една година премиерът не е идвал в парламента, Корнелия Нинова разкритикува реалити шоуто на Борисов с участието на министри, както тя се изрази. Соцлидерът го заподозря, че искал да се скрие в дън гори тилилейски.

БСП иска оставката на Караянчева - превърнала тоалетната на НС в политически фактор
Обновена

БСП иска оставката на Караянчева - превърнала тоалетната на НС в политически фактор

И ДПС започват консултации за свалянето й от председателския пост

22 законопроекта на левицата не влизат в дневния ред. Някои от тези закони са входирани още през 2017 г. Според червения лидер Караянчева погазвала и правилника за работа на Народното събрание. Нинова обвини парламентарния шеф и в грубо погазване на правилата на законодателния процес, както и във влошено качество на законодателната дейност. Караянчева не зачитала принципа на прозрачност и публичност в работата на законодателния орган. Тя поринала и авторитета на парламента с изказванията си. За пример Нинова посочи изказването на Цвета Караянчева пред партийния актив в Лом, предизвикал бурна реакция в социалните мрежи. От БСП се заядоха с шефа на НС и за ограничения достъп на медиите до законотворците и припомниха подписките, внесени от журналистите, както и международните констатации за свободата на словото.

ГЕРБ-Кърджали твърдо зад Цвета Караянчева

ГЕРБ-Кърджали твърдо зад Цвета Караянчева

ДПС и БСП искали поста й по служебен път, според кърджалийската формация

С какво право Корнелия Нинова иска оставката на Цвета Караянчева - не закъсняха с отговора си от ГЕРБ. От парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в отговор на декларацията на червените заяви, че БСП руши авторитета на парламента. Опозицията смятала, че е ненужна за парламентарната дейност. Дариткова припомни как червените напуснаха парламента за три месеца. Освен това, по думите й, социалистите не участват в председателския съвет и се крият по ъглите в парламента. Влизали в зала само за да си получат дневния надник.

Ден 71: Протестиращи искат и оставката на Караянчева

Ден 71: Протестиращи искат и оставката на Караянчева

След вчерашните сблъсъци с майките на деца с увреждания

Това е демонстративен акт срещу демокрацията, категорична бе Дариткова. Демокрацията изисквала да има конструктивна опозиция, която да е алтернатива. ГЕРБ се обявиха за редовни избори. Заставаме твърдо зад госпожа Караянчева като председател на това НС, подчерта шефката на депутатите от ГЕРБ. Исканията на червените били опит за отклоняване на вниманието на хората. Подобни действия нямало да допринесат с нищо и не били инвестиция с дългосрочен дивидент.

Припомняме, от ДПС също поискаха оставката на Цвета Караянчева заради неуредиците с избор на председател наЦИК.