Всички в ГЕРБ сме силно учудени как един от най-големите критици на президента - Цветан Цветанов, от известно време е негов голям поддръжник, подкрепя евентуален служебен кабинет и протестите срещу правителството и твърди, че може да има изборни манипулации. Не прави чест на никого да говори лоши неща за доскорошните си колеги, които той лично е ръководил и подкрепял. Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал - не е най-добрият старт на нов политически проект.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Лом.

"Ние категорично не се притесняваме от служебен кабинет, въпреки явната готовност на президента за реваншизъм. Няма от какво да се срамуваме и всичко, което сме направили - е видно за хората във всяко населено място.", подчерта тя.

Караянчева: Отговорни сме, затова продължаваме да работим

Караянчева: Отговорни сме, затова продължаваме да работим

ГЕРБ само отворили Конституцията

По думите ѝ служебно правителство би означавало хаос и безвремие за България в една така или иначе крайно сложна ситуация за целия свят.

Няма парламент, няма бюджет, няма нови инструменти в подкрепа на бизнеса и хората, посочи Караянчева. Тя отбеляза, че оставката е най-лесното, но и най-безотговорното решение в тази ситуация.

"Виждам каква е кондицията на структурите, ГЕРБ е на 100% готова за избори. Но понякога трябва да взимаш и непопулярни решения в името на стабилността, дори и те да ти носят негатив", допълни тя.

Менда Стоянова изненадана от пълното отричане на Цветанов от ГЕРБ

Менда Стоянова изненадана от пълното отричане на Цветанов от ГЕРБ

Именно Цветанов бил в най-близки отношения с премиера

Според Цвета Караянчева не бива да ни изненадват критиките на БСП, Радев и другите извънпарламентарни сили по адрес на изборните правила.

"Те знаят, че ще загубят вота и отсега търсят начини да оправдаят неуспеха си. Машинно гласуване ще има, както и с хартиена бюлетина. Но не това ще реши изхода на вота. А това кой какво е направил, кой какво е оставил след себе си. Магистралите, пречиствателните станции, енергийната диверсификация, влизането в ERM II, модернизацията на армията. Логично е след всичко това премиерът Борисов да има много врагове. Много интереси бяха нарушени, но всичко в името на идните поколения", заяви председателят на НС.

Караянчева бе категорична, че твърденията за колаборация на ГЕРБ с ДПС са абсурдни. "Попитайте хората в смесените райони кои партии участват в изборите там. Единствено ние и ДПС. И битката е жестока. Само ние можем да се опълчим. А партиите на жълтите павета хората там дори не са ги чували. За да бъдем и максимално обективни - нека да припомним кои партии аплодираха Радев в парламента преди няколко седмици и кои партии всяка сутрин не участват в регистрацията", отбеляза председателят на НС.

Тя добави, че са несъстоятелни тезите на опонентите на ГЕРБ и за нова Конституция и ВНС. "Искали сме да останем на власт на всяка цена. Че нали ВНС предполага провеждането на избори и гарантирането на максимално представителство на гражданите. Протестиращите го искаха, триото го искаше и когато го предложихме - всички се отрекоха", завърши Цвета Караянчева.

Цветанов: И без "Апартаментгейт" щях да напусна ГЕРБ, бях буфер на Борисов

Цветанов: И без "Апартаментгейт" щях да напусна ГЕРБ, бях буфер на Борисов

Той е убеден, че "Републиканци за България" ще влезе в парламента

Малко по-късно Караянчева посети и Берковица, където заяви, че в началото на протестите имало много млади хора, които нямали конректни искания и това им попречило да водят пълноценни диалог с тях. 

Много бързо обаче едни провалени политици, стари муцуни, яхнаха протеста и до ден днешен не са се махнали. В техния протест има много нарушени геополитически интереси, много недоволство от стратегическите проекти, подчерта Караянчева. 

"Един от лидерите на протеста - президентът Радев, отдавна не е обединител на нацията, а разединител. Непрекъснатите му нападки и деструктивно говорене само настройват гражданите едни срещу други на базата на политическите им възгледи. Спомнете си онова "мутри, вън". Кой е мутра? Над 1 млн. български граждани, подкрепили ГЕРБ на последните избори? Нашите приятели, нашите семейства?", попита председателят на НС.

По думите й сегашната сложна ситуация вследствие на коронавируса изисква да сме по-обединени от всякога, а не да се рушат мостове между граждани и институции.

Според Караянчева президентът нито за момент не е призовал протестиращите за смирение, дори напротив - с вдигнатия си юмрук единствено радикализирал хората. Тя е на мнение, че след като Радев не иска да прави партия, иска да влезе през задния ход във властта.