71-вата вечер на антиправителствени протести в София, предаде БНР.

Демонстрантите блокираха малко преди 20 часа движението по булевард "Цар Освободител" в т.нар. Триъгълник на властта.

Исканията им са както старите - за оставка на премиера и главния прокурор, така и за оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Припомняме, че вчера в сградата на Партийния дом майки на деца с увреждания и граждани поискаха достъп до парламентарни комисии. Те не бяха допуснати и се барикадираха, но следобед бяха изведени от служителите на НСО.

Днес президентът Румен Радев заяви, че проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата и от производството на "нефелни и лобистки закони". Той призова за законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие и контрола върху НСО.

Настояваме за незабавната оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева заради вчерашните събития в Народното събрание, както и заради публичното й изявление НСО да си свърши работата. Това обяви Мая Манолова при палатковия лагер пред Министерския съвет на брифинг на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" и представители на "Изправи се.БГ".

Нормално е движението по бул. "Дондуков".

Снимка 496613

Източник: БГНЕС

За момента няма данни за сериозни инциденти.

"Керванът си върви, нищо няма да се случи, тази пасмина, която се е окопала отсреща, нищо няма да се случи...Когато, тези, които сме ги избрали, започнат да употребяват думата "аз" вече не ме представляват мен, вече представляват себе си", заявиха протестиращи пред БНР.

Тази вечер демонстрацията бе белязана от масово замеряне със сливи на сградата на Народното събрание. Акцията бе организирана от майките от "Системата ни убива".

След "обстрела" последва замерване с яйца на сградата на парламента откъм "Цар Освободител" по идея на т.нар. Отровно трио.

Около 21:30 часа протестиращите тръгнаха на шествие към Орлов мост.

Протести днес бяха организирани и в Пловдив и Варна.