От ГЕРБ-Кърджали категорично подкрепят излъчената от региона председателка на 44-то народно събрание Цвета Караянчева.

В декларация те категорично се противопоставят на: "злоумишлените опити на политическото задкулисие, дирижирано от старата - нова коалиция между БСП и ДПС, да "обезглави" българския парламент като отстрани неговия легитимно избран председател с напълно несъстоятелния аргумент, че брани авторитета на Народното събрание".

Повод за тази защитна декларация е искането на оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева от депутатите от БСП и от ДПС. От ГЕРБ твърдят, че зад мотива на БСП, че Караянчева нарушава Kонституцията прозирали нечисти тяснопартийни интереси, зле прикрити лидерски амбиции, клиентелизъм, реваншизъм и жажда за власт, замаскирана като героична наполеонова поза.

Цвета Караянчева е естествен, не назначен политически лидер, който вече 13 години се бори с хегемонията на ДПС в смесените райони, твърдят съпартийците й. Това видимо е непростим грях за ДПС и огромна заплаха. Защо иначе партията ще бъде основен двигател на публичното обругаване на един достоен човек, силна жена и водач на борбата срещу монополизирането на Кърджали от ДПС.

"На принципа "Два конгреса - една цел" социалистите и ДПС не крият амбициите си да получат поста на Цвета Караянчева по служебен път. Опомнете се, политически брокери! Пътят към властта не минава през гилотината, минава през редовните избори и доверието на българските граждани", пише в декларацията на ГЕРБ-Кърджали.