Прокуратурата има интерес от постоянен диалог и обмен на информацията с Народното събрание. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред депутатите в правната комисия. За справяне с корупцията е необходимо взаимодействие между всички власти, по думите му. Това трябва да става обаче при спазване принципа за разделение на властите.

Над 162 000 преписки е наблюдавала прокуратурата за осем месеца. 99,2% са преписките, които са приключили в законовия срок. 1,9% са оправданите лица за отчетния период.

2948 са осъдените лица по делата от широк обществен интерес. Над 2000 са делата за корупцията, 283 лица са предадени на съд. Само 30 корупционни дела са върнати на прокуратурата. 156 лица са осъдени за корупция. 22 са оправданите лица за корупция.

Прокуратата предлага опростен обвинителен акт
Обновена

Прокуратата предлага опростен обвинителен акт

Тромавите процедури били основният проблем на правосъдието у нас

Обвинител номер едно отчете и успехите в битката срещу битовата престъпност. Кражбите са намалели с 22%, посегателствата спрямо МПС - с 13,4%. С 90,7% за пет месеца са намалели телефонните измами, стана ясно още от отчетата на Гешев. Това беше хроничен проблем, с който бяхме свикнали да живеем, но този проблем вече не съществува, похвали се главният прокурор.

5066 училищна района в цялата страна са проверени за разпространение на дрога сред учениците. В следствие са иззети 674 килограма марихуана, 19 килограма амфетамин и др.

Проблемът с катастрофите в следствие на употреба на дрога е сериозен, по думите му. От 16 000 катастрофи през 2017 г. 10 000 са в следствие на употреба на дрога. Решението е в ръцете на депутатите, по мнението му. Този проблем може да се реши само със съответните законови изменения, отново подчерта Иван Гешев и припомни предложението, с което прокуратурата излезе преди месеци.

Замериха с фалшиви банкноти главния прокурор

Замериха с фалшиви банкноти главния прокурор

По-добре с пачки, отколкото с пистолет да мине през НСО, коментира Гешев

За списъка с клиенти на КТБ той припомни, че има становище на Конституционния съд, че не може да се оповестяват имената им. Ние не правим списъци на политици, поясни главният прокурор. А що се отнася за политически фигури с повдигнати обвинения, се оказа, че най-големият брой такива е от управляващата партия.

Той акцентира, че явно вече сме в предизборна кампания, но прокуратурата няма да участва в това. Ние не сме играч на това поле, отсече Гешев. Политиката цели не проверка на главния прокурор, а отстраняване на главния прокурор, коментира той идеите за контрол върху обвинител номер едно.

В комисията дойде млад мъж с фалшиви банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов на тях. Това е намек за снимката с пачките с евро в чекмеджето на премиера.

За записите с премиера и снимките Гешев каза, че има три проверки. Едната е за фотографа, другата е за записите и третата за Барселона гейт. Проверката се води от две прокуратури и над трима следователи и прокурори. Подробности той не е може да каже по трите проверки, защото нямал разрешение от наблюдаващите прокурори. И по трите проверки Бойко Борисов е дал обяснения. Ако трябва, и още 20 пъти ще му бъдат снети обяснения, по думите на главния прокурор.

Нямаме притеснение от нищо, увери обвинител номер едно. Извършва се проверка и по Апартаментгейт, стана ясно още от думите му. Който нарушава закона, трябва да понесе отговорност, изтъкна той в отговор на въпрос за полицейското насилие по време на протестите. Изразявам уважение към всички служители на МВР, отчете още Гешев. Никоя полиция няма да изтърпи да изяде толкова бой, посочи главният прокурор за протестите и увери, че не класифицира протестиращите на такива, които протестират срещу премиера, срещу правителството, срещу президента или и срещу самия него.

От коментарите на главния прокурор стана ясно, че той не знае къде и коя е паралелната власт. Ако я знаете коя е, посочете ми я, настоя Гешев пред депутатите.

Обвинител номер едно отсече, че прокуратурата не се притеснява да повдигне обвинения, на който и да е олигарх. Не ни е страх, обясни той.

Щастлив съм, че битовата престъпност намалява и съм спокоен със себе си, изтъкна Гешев. Нямам доверие на НСО, сподели още обвинител номер едно. Нямал нужда някой да му държи чантата. Мога да си я нося сам, посочи той.

Припомняме, в средата на юни Иван Гешев представи пред народните представители своя доклад за работата на прокуратурата през изминалата година.

През юли депутатите от БСП поискаха ново изслушване на главния прокурор , за да се разбере дали той си превишава правата.

След това парламентът гласува почти единодушно искането главният прокурор да представи доклад как прокуратурата работи тази година.

Гешев готов да се яви за изслушване в парламента и август, и октомври

Гешев готов да се яви за изслушване в парламента и август, и октомври

Според практиката за събиране на информация от прокуратурата