По 274 082 преписки са работили прокурорите през миналата година. 31 993 лица са дадени на съд. Това стана ясно от доклада на главния прокурор Иван Гешев пред правната комисия.

Намаляват върнатите преписки. 2,5% са оправданите лица. Това е един от най-ниските дялове на оправдани лица в ЕС, по думите на обвинител номер едно.

Реформата в преструктуриране на прокуратурата продължава, стана ясно от отчета му. Гешев изтъкна, че тази реформа се бави в съда и ще бъде поставена като въпрос от международните ни партньори. Според прогнозата му, ако забавянето продължи, в един момент на съда ще се наложи много бърза и болезнена реформа.

По пътищата на страната се води война, изтъкна Иван Гешев и припомни препоръките си за по-строги санкции за водачите, причинили катастрофа след употреба на дрога и алкохол.

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Главният прокурор поиска съдействието на местната власт

Жертвите по пътищата са като при локален конфликт. Главният прокурор смята, че финансовите санкции ще имат по-голям възпитателен ефект върху нарушителите.

Организираната престъпност не може да се преследва със стандартни методи, според обвинител номер едно. Той иска прилагане на испански и френски методи в областта. Гешев отчита и успех в борбата с битовата престъпност. На годишна база той смята, че може да я намали с десетки проценти до края на годината. За проверките на приватизацията обвинител номер едно каза, че е възможно за част от сделките да е минала давността. Гешев предупреди, че част от Наказателния кодекс е остарял. Съществува политическо влияние в съдебната власт, както призна той. И друго признание направи: Във всяка система имало некадърност и грешки, включително и в прокуратурата.

Прокуратурата е пощенска кутия, изтъкна Гешев. Всеки се оплаквал на прокуратурата. Прокуратурата, според него, е използвана за оправдание, че не работят други държавни контролни институции. Обвинител номер едно не е съгласен с констатациите, че прокуратурата е виновна за всички злини.

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Гешев: Превърнахме записването с телефони в национален спорт