Главният прокурор Иван Гешев изрази готовност да представи дейността на Прокуратурата пред Народното събрание. Това става ясно от негово писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева.

Съгласно организацията на информационната дейност в Прокуратурата статистическата информация за дейността на всички прокуратури в страната се събира и обобщава с периодичност - първо тримесечие, първо шестмесечие, деветмесечие и годишно.

Гешев посочва, че обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата в прокуратурата за първото полугодие на тази година ще бъде изготвена в началото на август. Той заявява готовност да представи резултатите още в началото на идния месец. Припомняме, че август месец по традиция Народното събрание не работи.

БСП вика Гешев в парламента да каже превишава ли си правата
Обновена

БСП вика Гешев в парламента да каже превишава ли си правата

Допустимо ли е разпространението на чатове и при какви условия

Ако парламентът прецени за необходимост представянето на доклад за дейността на Прокуратурата за деветмесечието на 2020 г., обобщената информация за този период ще е изготвена след средата на октомври, така че тя може да бъде представена в НС в края на същия месец.

В писмото си обвинител номер 1 заявява, че Народното събрание е най-висшият орган на страната, призван да осъществява народния суверенитет.

"Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да Ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която Конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани", посочва Гешев.

Депутатите искат доклад от Гешев превишава ли си правата

Депутатите искат доклад от Гешев превишава ли си правата

Красимир Ципов настоя целият парламент на подкрепи искането

Припомняме, в средата на юни Иван Гешев представи пред народните представители своя доклад за работата на прокуратурата през изминалата година.

Вчера обаче депутатите от БСП поискаха ново изслушване на главния прокурор , за да се разбере дали той си превишава правата

Днес парламентът гласува почти единодушно искането главният прокурор да представи доклад как прокуратурата работи тази година.