Депутатите от БСП искат изслушване на главния прокурор Иван Гешев, за да се разбере дали обвинител номер едно си превишава правата. Антон Кутев обяви на брифинг, че изслушването трябва да стане в рамките на процедурата, според която той трябва да докладва как се изпълняват процедурите от януари до юли включително.

Ние последователно сме "за" оставката на Иван Гешев, каза социалистът. Тази процедура цели да изясни какви са правомощията на главния прокурор, допълни той. Иначе левите се надявали до изслушването в парламента вече друг да е главният прокурор.

БСП иска да разбере как си взаимодействат властите, допустимо ли е и при какви условия може да разпространяват чатове и лична кореспонденция. Това е дебат отвъд Гешев, подчерта депутатът Антон Кутев.

Около 70 са законотворците, подписали се под искането за изслушване на обвинител номер едно. Това било само началото на широкото обсъждане за правомощията на главния прокурор. Протестът направил така, че темата за главния прокурор да е тема за следващия политически сезон.

Парламентът да не се прави, че не чува какво се случва отвън, настоя Крум Зарков. Искането на левите ще бъде гласувано в пленарна зала. Червените се заканват да не позволят този дебат да се замита под килима.