Прокуратата предлага опростен обвинителен акт. Това стана ясно от изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева и заместник-главния прокурор при Върховната касационна прокуратура по повод предлаганите експертни предложения с промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Милева заяви, че според редица социологически проучвания един от основните проблеми в българското правосъдие са тромавите процедури. Именно по тази причина е поета инициативата за промени.

Говорителят на главния прокурор припомни, че още през юни по време на представянето в Народното събрание на Годишния доклад на Прокуратурата за 2019 година главният прокурор Иван Гешев е обявил, че Прокуратурата ще представи експертни предложения за ускоряване на наказателния процес чрез законодателни изменения.

Промените в НПК са връщане векове назад в историята на правото

Промените в НПК са връщане векове назад в историята на правото

В това е убеден адвокат Александър Кашъмов

Предложенията се правят след анализ на прокурори на НПК и възложен сравнителен анализ с няколко европейски страни. Те са съобразени с основните констатации и препоръки на Независимия анализ на европейските прокурори от декември 2016 г., както и с ежегодните доклади на Европейската комисията по Механизма за сътрудничество и проверка. Освен това са в унисон и с констатациите в Доклада на Комисията по новия европейски механизъм за върховенството на закона от 30 септември.

Според държавното обвинение един от основните проблеми е свързан с прекомерните изисквания и прекалено високите стандарти на доказване.

Те посочиха, че прекомерните спазвания на сегашния ред намаляват шанса за правосъдие, а всяко формално нарушение води до негодност на доказателства.

Иван Гешев иска доживот за шофьорите убийци, употребили алкохол и дрога

Иван Гешев иска доживот за шофьорите убийци, употребили алкохол и дрога

И да се отнемат превозните средства, независимо чия собственост са те

По тази причина се предлага при събирането на доказателства не всяко формално нарушение да е ключово за решението на съда, а да се вземат под внимание само съществените такива.

"С предвидените предложения ще се промени изискването за убеденост и ще се премине към по-ниска степен на сигурност. Това значително ще облекчи процеса и ще се утвърди наистина централното място на съдебната фаза, заяви прокурор Филипова.

Освен това на брифинга говорителят на главния прокурор изказа недоволството на прокуратурата, че няма отзвук на предишното предложение на главния прокурор за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпленията по транспорта, а жертвите на пътя продължават да растат.

С него предложихме налагането на по-строги наказания за всеки, който си е позволил да управлява МПС след употребата на алкохол или наркотици, и отнемане на превозното средство в полза на държавата, независимо от собствеността му, припомни Милева и изрази надежда, че този път усилията на прокуратурата ще бъдат оценени.