Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древният Рим за шепа богоизбрани. Това заяви главният прокурор Иван Гешев за "24 часа".

Относно призива на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и негови съпартийци да подаде оставка обвинител №1 посочи, че, щом му искат оставката, значи си върши работата. Според Гешев би било притеснително, ако политиците го хвалели.

По негови думи ще трябва да извървим още дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава. "Там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер и да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал", подчерта той.

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Припокриване и усмивки за правосъдната реформа между преговарящите за кабинет

Гешев заяви, че противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени "за" или "против" дадена институция или "за" или "против" отделна личност.

За мен е странно как от една страна се говори за върховенство на закона, а от друга се лансират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, както и на основополагащи правни принципи, посочи той.

Главният прокурор призова политиците да работят в интерес на гражданите, вместо да участват в междуинституционални войни и лични вендети.

Той заяви, че с действията си до момента прокуратурата остава длъжник на българските граждани и изрази готовност да се яви пред депутатите и заедно с колегите си да работи в общи формати с другите институции.

Искането на оставката на Гешев било само политическо говорене

Искането на оставката на Гешев било само политическо говорене

Главният прокурор не можело да бъде атакуван заради забавени или неуспешни производства