Специализираната поркуратурата е започнала проверка - прокурорска преписка - спрямо служебният министър Кирил Петков още през август месец.

Проверката е обарзувана на 24.08.2021 по сигнал подаден по електронна поща и който съдържа твърдения за ивършено престъпление от г-н Кирил Петков в качеството на служебен министър на икономиката. Това е описано и подробно в статия на вестник "Труд" от 22.08.2021, уточняват от прокуратурата. Към преписката е присъединена и жалба от гражданин.

Тези уточнения специализираната прокуратура прави днес, 13.10.2021 г., посочвайки, че прессъобщението е следствие от "многобройни журналистически запитвания".

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

Радев иска КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

Радев иска КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

Тъй като той вече не е служебен министър

На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

КС не даде на Кирил Петков да събира още доказателства за гражданството си

КС не даде на Кирил Петков да събира още доказателства за гражданството си

До дни съдът ще се произнесе по казуса