Конституционният съд е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, съобщава БГНЕС.

Решението е било взето единодушно от участвалите единадесет съдии.

Предстои в близките десетина дни КС да се произнесе по случая.

Съдът трябва да установи кога точно канадските власти са взели решението, според което Петков вече не е гражданин на Канада. Преди дни стана ясно, че в предоставения от него документ се посочва, че той е престанал да е канадски поданик от 20 август.

Радев иска КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

Радев иска КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

Тъй като той вече не е служебен министър

Със същото решение Конституционният съд е оставил без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

Припомняме, КС беше сезиран от 55 депутати от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков.

В началото на септември членовете на Конституционния съд допуснаха за разглеждане по същество искането да се провери дали служебният министър Кирил Петков е бил канадски гражданин по времето, когато е назначен за министър.

При образуването на делото съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи, както и от самия Кирил Петков.

Кирил Петков: Няма съмнение, че съм се отказал от канадско гражданство на 21 април

Кирил Петков: Няма съмнение, че съм се отказал от канадско гражданство на 21 април

Тогава е бил първият момент, когато е имало вероятност да бъде поканен като министър