"Нямам от какво да се притеснявам. Притеснява ме по-скоро непрекъснатото нарушаване на принципа на върховенство на закона и принципа на разделението на властите от българските политици. Не виждам допирна точка между българската и европейската прокуратура." Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в парламента преди днешното заседание на правната комисията, на което изненадващо дойде.

Срещата му с Лаура Кьовеши ще бъде в четвъртък. Иван Гешев също така увери, че не се притеснява от тази среща.

По думите на Гешев, войната, която изпълнителната власт води срещу прокуратурата, води до бум на престъпността и връщане на нива от преди приемането ни в Европейския съюз.

Според него щом политиците са недоволни от работата на прокуратурата, значи тя върши добре работата си. Гешев обяви, че ще изпрати писмени покани към правосъдния министър Надежда Йорданова и към съпредседателят на ДБ Христо Иванов публично да обсъдят аргументите на страните относно законопроекта за закриването на специализираното правосъдие.

Иван Гешев отново обоснова недоволството си от намаляването на бюджета на съдебната власт тази година, за което той внесе и обжалване в Конституционния съд. Според неговата теза това представлява също нарушаване на принципите на разделение на властите.

Гешев припомни и че има само три положителни становища, които подкрепят закриването на спецправосъдието, от друга страна много отрицателни становища, включително и на неправителствени организации. Той посочи, че това е в нарушение на препоръките, направени по Механизма за върховенството на правото във всички държави-членки на ЕС.

Освен това Гешев открои, че Специализираното правосъдие се ползва с изключителна международна подкрепа, получила е множество похвали и благодарности за съвместна работа и сътрудничество.

На комисията днес, той очаква: "Тъй като липсва каквото и да е обществено обсъждане, аз ще изпратя писмени покани до г-жа Надежда Йорданова и г-н Христо Иванов за това публично, пред медиите, пред българските граждани, да видим какви са професионалните, не политическите, аргументи на едната и на другата страна и българските граждани да си изяснят къде е истината. Българската прокуратура не се страхува от такъв професионален дебат", категоричен бе главният прокурор.