В прокуратурата не са постъпили материали за престъпления на полицаи или магистрати по случая с Георги Семерджиев. Това заяви главният прокурор в Кюстендил Иван Гешев, цитиран от Нова телевизия.

Във връзка с исканията за оставката му той заяви, че това се правело "за да се постави на негово място човек, удобен на олигархията".

Иван Гешев коментира и пътното законодателство, като посочи някои конкретни промени, които според него биха имали ефект.

Гешев призова за взимане на решителни мерки срещу убийствата на пътя

Гешев призова за взимане на решителни мерки срещу убийствата на пътя

Поводът - пометеният от автомобил полицай в Стралджа

Той отбеляза, че ако държавата отнема колите на пияните и дрогираните шофьори, броят на пътните инциденти може да спадне драстично. Гешев смята, че е крайно необходимо да се направи мащабна промяна в пътното законодателство, като инициативата за това трябва да е не на прокуратурата, а на държавата. Той посочи вчерашната катастрофа в София, при която в столицата загина 19-годишно момиче, като пореден пример за нерешените проблеми в пътното законодателство.

По отношение на случая с Георги Семерджиев, който предизвика през юли катастрофа в София с две жертви, главният прокурор изтъкна, че е в компетенциите на МВР, а не на държавното обвинение, да посочи имало ли е полицейски чадър и кои точно служителите са го осигурявали.

МВР шефове не били разпъвали чадър над Семерджиев - не са контролирали подчинените си

МВР шефове не били разпъвали чадър над Семерджиев - не са контролирали подчинените си

Демерджиев обеща рокади

"Не ми е известно да сме уведомени за данни за извършено престъпление от полицаи или от магистрати, свързани с този случай, няма как отговорността да бъде прехвърлена към българската прокуратура, ако някой евентуално не си е свършил работата. Ясно е, че полицаи ескортират пияни и дрогирани шофьори", каза още той.

Гешев също така за пореден път заяви, че не обръща внимание на призивите да напусне поста си. "Познавам прокуратурата и не може да ме накарат и да ме помолят за каквото и да е, това е проблемът. Трябва им някой зависим, каквито може би някога сигурно е имало. Аз. докато съм главен прокурор, няма да съм такъв. Реална правна реформа! Реална! А не измислена, за да може някой да си сложи човек, който е удобен на олигарсите и задкулисието, и тогава всичко ще цъфне и върже", заяви главният прокурор на въпрос за оставката му.

За Костов политиците се боят да кажат позиция за войната в Украйна и оставката на Гешев

За Костов политиците се боят да кажат позиция за войната в Украйна и оставката на Гешев

Само от "Възраждане" имали ясна позиция за войната в Украйна

Гешев засегна и темата за мигрантския натиск, като беше категоричен че такъв има. Даде и пример: "Болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловците намират в гората. И не могат да бъдат освободени, понеже не могат да установят личността им."