Четиримата МВР-шефове, подпомагали Семерджиев, не са разпъвали чадър, а не са упражнили правомощията си да спрат другите да разпъват чадър. Това уточни пред медиите служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след като сутринта от МВР, но неофициално излезе информация от вътрешната проверка по случая.

Потвърди обаче, че сред тях е Тенчо Тенев, ексшефът на КАТ, който именно не е упражнил контрол над подчинените си в случая със Георги Семерджиев.

На база на доклада от проверката по казуса ще има рокади в МВР. "Не може 40 служители да са помагали под една или друга форма на едно лице - и да няма ръководител, който да не е отговорен. Установи се, че не е имало достатъчен контрол", подчерта министърът.

След по-внимателно изследване се установи, че не е упражнен достатъчен контрол, изтъкна още веднъж той.

Проверката бе направена на база данни десет години назад и стана ясно, че протекцията над Семерджиев е от 2014 г. насам. Вече над 40 служители на МВР бяха уличени, не се знае какви наказания са получени.

Четирима МВР-шефове подпомагали Семерджиев

Четирима МВР-шефове подпомагали Семерджиев

Шефове на районни управления и един бивш шеф в КАТ

Конкретната причина за освобождаването на Тенчо Тенев не е случаят "Семерджиев". "Той навърши пенсионна възраст. В случая с доклада за това, че той не е упражнил достатъчен контрол излезе само преди няколко дни. Подчертавам, че става дума за служители на ръководни постове, които не са упражнили достатъчен контрол, а не да са подпомагали пряко Семерджиев или други подобни на него. Става дума за 10 души на ръководни постове", отсече министърът.

Той увери, че ще има рокади в МВР, като част от тях ще се случат много скоро. Не искам това да се третира като едва ли не някаква вълна от рокади, допълни служебният министър и увери, че те ще се направят там, където са необходими. Става въпрос за областни дирекции на МВР и районни управления. За момента няма основания да се сменят хора в главните дирекции, а там, където имало необходимост, това вече било направено.

Но ако възникне необходимост за рокади и в главните дирекции, Демерджиев няма да се поколебае да извърши рокади.

Тенчо Тенев оспори обвиненията, че е допуснал чадър над Семерджиев

Тенчо Тенев оспори обвиненията, че е допуснал чадър над Семерджиев

Лично пратил на прокуратурата данни за нарушения на Георги Семерджиев през 2014 г.

Демерджиев не пропусна да коментира и разминаванията си с главния прокурор Иван Гешев. Той посочи, че обвинител номер едно има много странно разбиране за държавата и за пиара. Пиарът е да отидеш на място и да кажеш, че няма държава и да предизвикаш проблем. Когато държавата се намесва, тя търси резултат, а не пиар, каза още Демерджиев.

Припомняме, че след като Георги Семерджиев уби две момичета, шофирайки с висока скорост и дрогиран, той се опита да избяга от мястото на произшествието, а за това са му помогнали полицаи. После стана ясно, че Семерджиев е шофирал с 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения, отнета шофьорска книжка и фалшива шофьорски книжка от чужда държава.

Казусът „Семерджиев“ е лакмус за системата на МВР, според Росен Йорданов

Казусът „Семерджиев“ е лакмус за системата на МВР, според Росен Йорданов

Покровителствалите Семерджиев полицаи са повече от 40, смята Слави Ангелов