Главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд (КС) да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, които касаят закриването на специализираните съдилища и прокуратури и следствените органи към тях, статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела и сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила. Това съобщиха от държавното обвинение.

Припомняме, че през миналия месец народните представители гласуваха на второ четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и закриха специализираното правосъдие. Това е част от съдебната реформа, за която се бори управляващата коалиция.

Според Гешев промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) не гарантират защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица и се отразяват негативно върху наказателния процес поради заложени в текстовете сериозни проблеми. Главният прокурор вижда в тях дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства.

Постоянната конференция на прокурорите скочи срещу закриването на спецправосъдието

Постоянната конференция на прокурорите скочи срещу закриването на спецправосъдието

Участниците в срещата изразиха единодушно подкрепата си за българската Специализирана прокуратура и нейните магистрати

Той заявява, че предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се разглеждат като посегателство върху самостоятелността на съдебната власт, което нарушава принципа на разделение на властите.

Иван Гешев посочва, че разпоредбите за прехвърляне на делата от специализираните към други органи на съдебната власт създават условия за застрашаване на правната сигурност. "Например - делата, по които не е проведено разпоредително заседание, преписките и досъдебните производства, трябва да бъдат изпратени на компетентните съдилища и прокуратури в 7-дневен срок от влизане на закона в сила. Реалното изпълнение на тези разпоредби обаче ще бъде съществено затруднено заради противоречиво тълкуване дали в указания 7-дневен срок е възможно делата да бъдат изпратени, при условие че от 27 юли 2022 г. всички магистрати и служители следва да изпълняват задълженията си в други звена на съдебната власт", допълва той.

Главният прокурор смята, че прехвърлянето на тези дела в Софийския градски съд и окръжните съдилища ще се отрази на бързината и ефективността на правораздаването, защото то е свързано с необходимостта от материална и техническа обезпеченост, с осигуряване на подходящи условия за разглеждането им с оглед спецификата на делата. По мнението му за съдебните състави ще бъде необходимо време да се запознаят с тях и да ги насрочат в разпоредително заседание, а за някои дела забавянето може да има необратими последици като демотивиране на свидетели и изтичане на давност.

На квотен принцип ще разпределят съдиите от спецправосъдието

На квотен принцип ще разпределят съдиите от спецправосъдието

Съдиите, които не са преназначени на заявена от тях длъжност, подават нови заявления

В искането се казва още, че две от преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт задължават Висшия съдебен съвет (ВСС) да преназначи магистратите от специализираните структури според въведени задължителни квоти, при това - по неясни критерии, генерирайки правна несигурност и риск от неправомерно допускане на предимство на едни и дискриминиране на други прокурори, съдии и следователи.

Според Гешев е противоконституционно и предвиденото прекратяване на мандата на съдебните заседатели с влизането на закона в сила. Той счита, че се създава и пълна неяснота относно уреждането на трудовите правоотношения на съдебната администрация, като се нарушава правото на свободен избор на мястото на работа, защото една от промените предвижда принудително и произволно преместване на служители.

Гешев подава сигнал до Конституционния съд заради закриването на спецправосъдието

Гешев подава сигнал до Конституционния съд заради закриването на спецправосъдието

Хората, които закриха спецправосъдието трябва да се срамуват, защото това не е в интерес на българските граждани

"Някои от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на ЗСВ (ЗИДЗСВ) влизат в пряко противоречие с НПК, а Конституционният съд неведнъж е изтъквал изискването за яснота, непротиворечивост и прецизност на законите.

Закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури без необходимите гаранции за защита на правата и интересите на гражданите, както и за несменяемостта на магистратите, ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и изпълнението на международните договори, по които България е страна", коментира Иван Гешев.

Главният прокурор подчертава, че преценката за уреждането на конкретните обществени отношения е в правомощията на парламента, но закриването на специализирането правосъдие без необходимост и конкретен обществен интерес накърнява принципа, че България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната.