Днес, 28.04.2022 г., се проведе осмата среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма от 12 европейски държави, съобщават от организацията. Секретариат на тази конференция е и българската Специализирана прокуратура.

Форумът бе посветен на закриването на специализираното правосъдие в България. Участниците в срещата изразиха единодушно подкрепата си за българската Специализирана прокуратура и нейните магистрати. Изразено бе общо становище, че закриването на специализираното правосъдие в страната ще има негативни последици върху съвместната и индивидуалната работа на всяка от прокуратурите-участнички в Постоянната конференция, както и върху международноправното сътрудничество като цяло.

Обнародваха в Държавен вестник закриването на спецправосъдието

Обнародваха в Държавен вестник закриването на спецправосъдието

Промените ще влязат в сила три месеца след тяхното обнародване

Изтъкнато бе, че специализацията в противодействието на организираната престъпност трябва да се подкрепя и развива, а не да се закрива, което би било стъпка назад. Специализацията в правосъдието е важна за всяка отделна държава, особено когато е на пътя на различни трансгранични престъпни канали, но и за всички.

По повод закриването на специализираното правосъдие у нас участниците в срещата обявиха, че ще изготвят официално писмено становище в най-кратък срок.

Припомняме, че този месец народните представители гласуваха на второ четене промените в Закона за съдебната власт и закриха специализираното правосъдие. Това е част от съдебната реформа, за която се бори управляващата коалиция.

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Точно една година след първото внасяне на законопроекта за това