В голямата си част приватизационният процес беше една брутална кражба и грабеж. Бяха ограбени над 90% от българското население, единици станаха милионери за една нощ.

Това заяви пред журналисти в Пещера главният прокурор Иван Гешев.

"Идете в който и да е български град и ще чуете една и съща история: как заводът е продаден и как този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората в града, е станал собственост на един човек и после най-вероятно, в 90% от случаите, е нарязан на скрап или не функционира вече и някои хора са станали богати на гърба на голяма част от българските граждани", подчерта обвинител №1.

Гешев напомни, че общият брой на проверяваните приватизационни сделки е 7000.

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация
Обновена

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация

Гледат събрани ли са лихвите, неустойките, обезщетенията

Коментарът му беше във връзка с анализа на най-големите приватизационни сделки. Гешев посочи, че докладът от ДАНС за 14-те топ процедури (с "Кремиковци" начело) вече е даден на прокурори от ВКП, които извършват проверка за извършени престъпления, изтекли давностни срокове, резултати от предходни производства и т.н. Тече проверка и по линия на гражданския съдебен надзор.

"Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност", припомни главният прокурор.

"Беше политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано",подчерта Гешев. Именно затова и наказателно-правният анализ ще отиде и в министерства, които могат да реагират по данните за проблемни сделки. Първите резултати се очакват в рамките на 2-3 седмици.

Проверката на приватизацията тръгва от най-големите активи

Проверката на приватизацията тръгва от най-големите активи

Гешев разбирал нервността на някои хора, но това не го интересувало

По отношение на зачестилите му посещения в малки населени места, където се провеждат акции срещу битовата престъпност, главният прокурор посочи, че само днес в 24 населени места има спецоперации, а до края на седмицата ще има реализации в 114 градове и села.

"За мен и колегите от МВР е по-важно не какви са резултатите, в случая има резултати - има досъдебни производства за наркотици, оръжие и предмети с белези на културно-исторически ценности. Важно е това, което преди наричахме "профилактика". Важно е да не се случват престъпления и нарушения на закона", заяви обвинител №1.

По повод т.нар. афера "Боклукгейт" той обясни, че всеки български гражданин, ако прочете обясненията на един от обвиняемите по делото, ще се разбере, "как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели".

По повод запитване на журналисти за екстрадиция на обвиняемия Васил Божков, главният прокурор обясни, че българската държава, и в частност прокуратурата, са изпратили необходимите документи, както и за друг подсъдим - Цветан Василев, но искането е до ОАЕ и Сърбия, които са държави извън ЕС.

"В такъв случай решението за връщането им е политическо", обяви той. Всички твърдения, че България не прави усилия в тази насока, по думите на Иван Гешев са "хибридни атаки към държавата и към прокуратурата".