Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Благоевград, където в момента тече поредната акция срещу битовата престъпност в страната.

По негови думи прокуратурата е длъжна да направи това и да затвори тази страница.

"На всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и по несправедлив начин държавната собственост се трансформира в частна. Това го знае всеки български гражданин, не е нужно аз да го казвам", категоричен бе той.

Гешев посочи, че за да има справедливост и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпления, трябва политиците да си свършат работата, а не да му ръкопляскат.

Проверката на приватизацията – задоволяване на дефицит на справедливост

Проверката на приватизацията – задоволяване на дефицит на справедливост

Костов бил единственият, който намерил политическата воля и сила да действа

Той поясни, че случаи се решават от конкретния прокурор, който ги наблюдава, а неговият принципен ангажимент бил, че ще е особено внимателен към всички случаи, които бъдат установени в резултат на разпоредената проверка на приватизационния процес, при които се констатират данни за извършено престъпление.

Проверката ще върви по следния начин - почва се с най-големите приватизирани активи, но най-големи не като стойност на сделката, а като активи, подчерта обвинител номер едно и припомни, че "Кремиковци" е бил продаден само за 1 долар.

Той обясни, че ще се върви от най-големите сделки на етапи - по 10-20 фирми. След като са проверени от ДАНС и има събрана информация от Сметната палата, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тя ще бъде подавана в прокуратурата и ще бъде оповестена публично. По всяка сделка прокуратурата ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност.

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация
Обновена

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация

Гледат събрани ли са лихвите, неустойките, обезщетенията

По думи на Гешев още в началото трябва да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес - колко активи са продадени и колко пари са влезли.

Той заяви, че разбира породеното напрежение около проверката.

Знам, че някои хора, които са осъществявали приватизационния процес и са получили предприятия, които по същество са построени с парите на много хора, са нервни, но това не ме интересува, отсече той.

Припомняме, миналата седмица главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС проверка на приватизацията в България. ДАНС ще проверява събрани ли са всички неустойки, лихви, обезщетения от приватизацията на предприятията в България.

Проверката на приватизацията била предизоборен ход, резултатите - на изборите

Проверката на приватизацията била предизоборен ход, резултатите - на изборите

Това обяви политологът Румяна Коларова

Бившият главен прокурор Никола Филчев заяви, че давността е основният проблем при проверката на приватизацията и заговори за промени в конституцията и да се даде обратна сила, но самият той призна, че това е на границата на правораздаването.

Бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славчев призова прокуратурата вместо да проверява процеса на приватизация, който е с изтекла давност, да провери сделките на КТБ, където все още може да има реални последици.