Прокуратурата да разследва приоритетно сделки, свързани с КТБ от последните няколко години. Там все още няма изтекла давност и може да има реални правни последици. За това призова пред БНР юристът Петър Славов по повод разпоредената от главния прокурор проверка на приватизационните сделки от последните 30 години.

Бившият депутат от Реформаторския блок в 43-то народно събрание коментира, че ограниченият ресурс на държавата и прокуратурата би следвало да се насочи към нещо реално, което да доведе до правни последици. При изтеклата давност разследването на сделките на прехода може да произведе по-скоро "медийни сензации". 

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация
Обновена

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация

Гледат събрани ли са лихвите, неустойките, обезщетенията

По думите на Славов покрай мегаделото "КТБ" много други неща остават неразследвани към момента, а делото продължава.

"Вероятно там ще бъдат намерени много интересни неща, включително за знакови лица от прехода, които е много възможно да бъдат замесени и в този фалит", заяви Славов.

Припомняме, трима бивши депутати от десницата - Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев (обединени в Сдружение "Гражданска платформа") от началото на 2018 г. искат от администрацията на финансовия министър да отговори на 5 въпроса за фалиралата Корпоративна търговска банка. Твърдението бе, че липсва информация

Иван Гешев остави проблема с давността при приватизацията на политиците

Иван Гешев остави проблема с давността при приватизацията на политиците

Освен производства, цел на ревизията на приватизацията е да се информират българските граждани

Тримата бивши депутати водят дело за разясняване на случилото се с КТБ. "Съдът е установил, че съгласно Закона за банковата несъстоятелност тази информация се намира и е налична у министъра на финансите. Така че отговори от типа: министерство на финансите се информира за събираемостта на източеното от КТБ от интернет, какъвто отговор получихме ние преди да заведем делото, на практика се явява отказ от предоставяне на тази така важна обществена информация", заяви Славов.

Считано от 11 февруари, тази информация трябва да бъде предоставена в законоустановения 14-дневен срок. 

След това решение по отношение на КТБ пътят за гражданите е отворен, смята Славов. "Създаваме прецедент, с който те могат да изискват по реда на Закона за достъп до обществена информация информация за случващото се около КТБ от Министерството на финансите и те са длъжни да отговарят", уточни Славов. 

Филчев: Основният проблем с проверката на приватизацията е давността

Филчев: Основният проблем с проверката на приватизацията е давността

Може да се промени Конституцията и да се увеличи давността, заговори той

По думите му темата вече не се обсъжда в парламента, там намиращите се политически партии считат случая за приключен и, бих казал, буквално се опитват да го заметат под килима, каза той.

Той припомни, че към момента, когато са изискали информацията, събираемостта е възлизала на под 10%. "Събираемостта беше нещо от порядъка на около 600 милиона лева, което ми се струва, че е крайно недостатъчно."

"Ще ги питаме до последно" - така Петър Славов обясни, че ще искат от финансовото ведомство, ръководено от Владислав Горанов да отговори и за актуалното състояние, не само на текущото през 2018 г., когато Андреев, Димитров и Славов са отправили запитването си.

"Публичната информация, която имаме е, че събираемостта е доста ниска. Същевременно виждаме, че делото срещу лицата виновни за източването на КТБ е буквално до под кривата круша", допълни Петър Славов.