Никой не може да забрани на някого да развива бизнес, но той трябва да спазва правилата и законите. Това коментира главният прокурор Иван Гешев за започналата вчера проверка на приватизацията. Иван Гешев беше в Бобов дол, където се запозна с резултатите от стартиралата днес проверка на ТЕЦ-а.

"На всички е ясно и са уверени, че генезисът на българския капитал е с криминален произход", обобщи Гешев.

По думите му тази проверка е с претенцията да бъде комплексна, като включително ще представи някои доста интересни проверки, правени от Сметната палата, на които до този момент не е обърнато внимание.

Двете цели на проверката е за тези случаи, които не са с изтекла давност да бъдат образувани досъдебни производства, а втората цел е "да информиране българските граждани за целия процес на приватизацията". Нужно е да се знае истината, отсече Гешев.

Ревизията на приватизацията - очакваният резултат "порицание"

Ревизията на приватизацията - очакваният резултат "порицание"

Очакванията на Емил Хърсев, Красен Станчев, Мика Зайкова

Запитан за давността главният прокурор посочи: "Давността е проблем на политиците, те да си поемат своята отговорност."

Той не пожела да коментира подкрепата, изразена вчера от всички политически сили: "Това за мен не означава нищо." Важно е, по думите на главния прокурор, "макар и късно, но да има отговорност и справедливост".

За бизнесмените и приватизаторите, Гешев заяви, макар и предполагайки, че вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата: Това са хора които откраднаха активите на българските граждани, пенсиите на дядо ми, на прадядо ми... активите са откраднати, нарязани за скраб...".

Ревизия на приватизацията? Спас Гърневски: Всичко ще излезе наяве

Ревизия на приватизацията? Спас Гърневски: Всичко ще излезе наяве

Виновните трябва да понесат отговорност, заяви депутатът от ГЕРБ