"В намерението да се провери цялата приватизация има политически аспект, много от процесите в нея са свързани с БСП. Това е предизборен ход, който сега стартира, а резултати от проверките ще има при тези избори." Това заяви политологът Румяна Коларова пред БНТ по повод започнатата от прокуратурата проверка на цялата приватизация.

Тя зададе въпроса "всички сделки по един и същ начин ли ще се проверяват, тъй като винаги може да има чадър на начина на преглеждане на сделките".

Ревизията на приватизацията - очакваният резултат "порицание"

Ревизията на приватизацията - очакваният резултат "порицание"

Очакванията на Емил Хърсев, Красен Станчев, Мика Зайкова

"Макар приватизацията да е при различни премиери, те са реагирали по различен начин. Например кръгът "Орион" по времето на Жан Виденов, по времето на Иван Костов имаше 10 министри уволнени по подозрение за корупция около приватизацията. При Симеон Сакскобургготски никой не беше освободен, а стоеше приватизацията на "Булгартабак" и министър Лидия Шулева", даде примери политологът.

Коларова настоя да се провери кой процес е генерирал по-голяма корупция и организирана престъпност - приватизацията или югоембаргото.

"Трябва да се обърне внимание на конкретни фигури, останали в сянка, например Стефан Софиянски, който се вихри по телевизиите като кристално чист човек, а всички знаят, че е не е бил само кмет на София, той положи основите на приватизацията", каза Румяна Коларова.

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация
Обновена

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация

Гледат събрани ли са лихвите, неустойките, обезщетенията

Тя посочи, че различните сектори имат различна степен на приемственост - като зърнопроизводство, от кръга "Орион" до еврофондовете, както и медиите.

От своя страна проф. Гарабед Манасян определи проверката на приватизацията като "парлива работа".

"Не приемам термина "бандитска приватизация". Доминиращата част от производството през 1990-те години бяха боклуци, които не могат да се пласират - мотокари, електрокари, които японците ги купуваха за акумулатори, а не ги използват. Руснаците слагаха "Правец" върху гардероба, а използваха западните. Заводите в Стара Загора и Радомир нищо не произвеждаха. А "Балкан" беше наблъскан със синове и дъщери на този и онзи и не вършеше работа", изброи професорът.

В парламента акламират прокурорската проверка на приватизацията

В парламента акламират прокурорската проверка на приватизацията

Държавата била ограбена по варварски начин

По думите му обаче има единични случаи, където има корупционни сделки и да се провери целият процес на приватизация и да се контролира и постприватизационния контрол ще е безусловно трудно, тъй като различните правителства са променили законодателството по различен начин.

"Докъде ще стигне главният прокурор и какви са му целите, дали това не е бутафория", запита професорът. По думите му най-паразитните казуси вече са обект на санкция и са във фокуса на публичните дебати, като например Баневи. "Много е късно и ще бъде избирателно", каза Гарабед Манасян.

Нинова поздравява Гешев за проверката на приватизацията

Нинова поздравява Гешев за проверката на приватизацията

Гешев не бил изплашен от Делян Пеевски