ВМРО нямат нищо против да се провери приватизацията, както разпореди главният прокурор Иван Гешев на ДАНС. Надявам се тези проверки да са ефективни, коментира Искрен Веселинов.

Най-сетне свеж вятър да полъхне откъм прокуратурата, доволен е и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Поздравления, адмирации, поздрави - той е обвинител номер едно.

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация
Обновена

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация

Гледат събрани ли са лихвите, неустойките, обезщетенията

На всички се искало да се постигне нещо. Той очаква истината за престъпната приватизация. Симеонов посочи Васил Божков за престъпен приватизатор.

Красимир Велчев от ГЕРБ също подкрепи инициативата на Иван Гешев. Откакто сме в парламента непрекъснато поставяме въпроса, че държавата беше ограбена по варварски начин, посочи той. Главният прокурор, по думите му, търсел справедливостта. Велчев дори очаква поправка да отпадне давността.

Румен Гечев от БСП подкрепя инициативата на главния прокурор, стига тя да не е ПиАр. Аз бих започнал с Български морски флот, предлага червеният депутат. Неустойките там били в размер на 53 млн. лева. Да има начини да се преодолее давността, иска социалистът. Ако бъдат внесени такива промени, той щял да ги подкрепи.

Иначе Гечев сваля шапки на тези приватизатори, които са развили предприятията. Тези, които са нарушили закона, трябва да носят някаква отговорност, категоричен е Гечев.

Той иска проверка и на приватизацията на "Булгартабак". Ликвидираха българската тютюнева индустрия, хайде при прокурора на проверка, настоя депутатът от БСП. В медиите пишело, че фирми на Делян Пеевски стоят зад приватизацията на Булгартабак, както отговори той на въпрос. Гешев трябвало да провери дали там е изпълнен приватизационният договор. Досега не е споменал това име, ясно се страхува от него, предположи Гечев за отношенията между Иван Гешев и Делян Пеевски.

Всеки е невинен до доказване на противното, подчерта той. Социалистът припомни, че са променени законите така, че приватизацията да е напълно законна, въпреки че според него тя е разбойническо-мениджърска приватизация.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни пред медиите, че са действали различни закони в периода на приватизацията. Обществото иска да знае всичко за приватизацията, подчерта той. Затова и партията приветства идеята на главния прокурор. Имало много внушения, коментари и интерпретации по темата.

Карадайъ иска пълен преглед на приватизацията. Той не знае дали има съмнителни приватизационни сделки. Нека да оставим прокуратурата да си свърши работата, настоя лидерът на ДПС. Попитан за Булгартабак, той каза, че тази сделка била касова.