Акция срещу битовата престъпност се провежда тази сутрин в Благоевград, съобщи bTV.

Входовете и изходите на града са блокирани от полиция и жандармерия. Силите на реда са съсредоточени при циганската махала, има и тежко въоръжени полицаи с маски и кучета. 

Междувременно петима души бяха арестувани във Видинско с мотив - акция срещу битовата престъпност

Петима в ареста след спецакция срещу битовата престъпност във Видинско
Обновена

Петима в ареста след спецакция срещу битовата престъпност във Видинско

Други 9 души са задържани при операция в община Павликени

По първоначална информация има най-малко четирима задържани от ромската махала на Благоевград, където също има засилено полицейско присъствие.

По последна информация на главния прокурор Иван Гешев са задържани 15 души. Той поясни, че акцията е срещу битовата престъпност. По негови думи в сравнение с останалата страна и проверките, които се извършват в другите градове в страната, Благоевград е на много добро ниво.

Според главния секретар Ивайло Иванов акцията е в Благоевград и в близки населени места, за които имало анализ, без да уточнява какъв. Възможно е мерките за неотклонение на някои от арестуваните над 15 души за 24 часа, да бъдат удължени за повече от денонощие, стана ясно от думите му. За арестуваните Ивайло Иванов каза, че колегите му работят по доказване на тяхната съпричастност към даден вид престъпление.

"Както каза главният прокурор, ние работим само когато имаме събрани доказателства", каза Иванов.

Малко след това той заяви: "Не винаги сме готови преди задържането да повдигнем обвинения. Имаме нужда да проведем беседи с тях, да проведем процесуално-следствени действия. Едва след като се убедим или мислим, че имаме годни доказателства докладваме в прокуратурата и те са хората, които повдигат обвинения.".

Според Иванов са прибрани лица от: "активния криминален контингент, лица, които влияят на оперативната обстановка, въпреки че това, което имам от областния директор като информация, от срещата с окръжния прокурор, при зам.-кмета бяхме... Благоевград е сравнително спокоен регион", заяви главният секретар на МВР.

Според него там обстановката (криминалната - б.р.) била в рамките на нормалното.

Проверката продължава - засилено присъствие на полиция и жандармерия има на територията на целия град. 

Божков запазил като трофей и артефакт регистрацията си в МВР

Божков запазил като трофей и артефакт регистрацията си в МВР

Според Гешев бизнесменът се е мислел за по-силен от държавата

В Благоевград Гешев коментира и иззетите артефакти от колекцията на бизнесмена Васил Божков.

"Ясно е, че ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин. Хората си защитават това, което са получили и което е откраднато от българската земя. И го правят чрез медиите", заяви той.

Задържаха трима мъже при спецакция в Сливенско

Задържаха трима мъже при спецакция в Сливенско

По време на операцията са констатирани 73 нарушения

Припомняме, преди седмици главният прокурор Иван Гешев обяви война на битовата престъпност.

В тази връзка над 400 души бяха проверени при акция срещу битовата престъпност в община Раковски. Село Стожер също бе блокирано от полиция.

На 6 февруари стана ясно, че 60 души са арестувани в село Розино. 11 задържани имаше и при спецакция в Белослав и село Синдел.

Акции срещу битовата престъпност имаше в Бургас, а също в Омуртаг и в Балчик.

По данни на бившия вътрешен министър в кабинета "Борисов-3" Валентин Радев се отчита 14% спад в битовата престъпност у нас.