Спецакция срещу битовата престъпност тече в момента в Бургас.

Всички входове и изходи на града са завардени от органите на реда.

Арестуваните са от бургаския квартал "Меден рудник", част от тях се занимавали и с наркотици.

По данни на вътрешния министър Младен Маринов лица са задържани 19 души. Той потвърди, че акцията е срещу битовата престъпност. Ще се прецени на кои от тях да бъдат повдигнати обвинения. Задържаните са с различни провинения - дрога, кражби, укриване на откраднати вещи.

Гешев обяви война на битовата престъпност

Гешев обяви война на битовата престъпност

Гешев: държавата е длъжник на своите граждани и е "време да плати дълга си"

По-късно на брифинг на прокуратурата и полицията беше даден отчет на операцията: 19 лица са задържани, от тях шестима са с неприключени досъдебни производства. Действията на задържаните лица са свързани предимно с кражби и взломяване на домове, като в хода на специализираната операция са намерени и иззети множество движими вещи, чийто произход е в процес на изясняване.

Трима от задържаните са арестувани за притежание на наркотици.

По време на операцията е задържан и мъж, в дома на който е открита мобилна нарколаборатория за производство на синтетични наркотични вещества. Иззети са съоръжения, материали и прекурсори за производство на метамфетамин.

Паралелно с операцията по битовата престъпност е проведена проверка и за спазване изискванията на Закона за движение по пътищата - само за два часа са проверени над 100 автомобила и близо 150 лица. Установени са двама неправоспособни водачи, един водач, шофиращ след употреба на алкохол и един след употреба на наркотици. Отнети са четири свидетелства за правоуправление.

Арестите са извършени на база списък, съгласуван с ОДМВР - Бургас за лица с две и повече производства. Днес в съда са внесени искания за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо двама обвиняеми.

Припомняме, Иван Гешев обяви война на битовата престъпност в цялата страна с акцент в малките и обезлюдяващи населени места.

Акции срещу битовата престъпност се проведоха и в Белослав и варненското село Синдел. При тях бяха задържани 11 души.

Вчера пък бяха арестувани над 60 души в село Розино.