"Това, което сега се прави от главния прокурор Иван Гешев е задоволяване на дефицит на справедливост, който 20-30 години не е задоволен".

Така бизнесменът и заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев коментира в сутрешния блок на bTV назначената от главния прокурор Иван Гешев към ДАНС проверка на приватизационния процес. 

Проверката на приватизацията била предизоборен ход, резултатите - на изборите

Проверката на приватизацията била предизоборен ход, резултатите - на изборите

Това обяви политологът Румяна Коларова

Дачев припомни, че през годините сме си говорили как намалява търпимостта на хората към справедливостта, има чувство за една неудовлетвореност от дефицит на справедливост. По думите му бившият премиер Иван Костов бил единственият, който намерил политическата воля и сила да действа.

"Без саможертва не можеш да направиш нищо", посочи Дачев и допълни, че е бил консултант и купувач на над 10 приватизирани предприятия. Той няма никакви притеснения от проверката на ДАНС. Дачев бил съдил Агенцията за приватизация, защото го били обвинили, че нямало инвестиции.

По думите му, когато вземеш да говориш за приватизацията, говориш със сантименти и си спомняш само за хубавите неща, а лошите ги забравяш. Сега е много лесно да се говори, но данните са живи и винаги може да се провери, изтъкна Красимир Дачев. 

В заключение бизнесменът заяви, че приватизацията не може да го направи богат, ако е нямал качествен подход към нея. "Аз нямам никакво притеснение и даже се забавлявам, приятно ми е, чувствам се съвсем уютно - няма никакъв проблем", каза Красимир Дачев. 

Иван Гешев остави проблема с давността при приватизацията на политиците

Иван Гешев остави проблема с давността при приватизацията на политиците

Освен производства, цел на ревизията на приватизацията е да се информират българските граждани

Припомняме, в началото на седмицата главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС проверка на приватизацията в България. ДАНС ще проверява събрани ли са всички неустойки, лихви, обезщетения от приватизацията на предприятията в България. 

Бившият главен прокурор Никола Филчев заяви, че давността е основният проблем при проверката на приватизацията и заговори за промени в конституцията и да се даде обратна сила, но самият той призна, че това е на границата (на правораздаването - б.р.).

Бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славчев призова прокуратурата вместо да проверява процеса на приватизация, който е с изтекла давност, да провери сделките на КТБ, където все още може да има реални последици.