"Не се води война между Прокуратурата и МВР. Това е нападение. Във войната има две страни. Прокуратурата е единствената отбрана, която следи за спазване на правата на хората". Това бяха думите на главния прокурор Иван Гешев преди заседанието на ВСС, съобщава Нова телевизия.

По думите на обвинител номер едно има доста притеснителни тенденции за нарушаване на върховенството на правото и правата на човека.

Не става въпрос само за случая от миналата седмица. Става въпрос за множество случаи, които притесняват българската прокуратура, които ясно сме заявили и посочили в Европейския парламент и европейските институции, заяви Гешев.

Според главния прокурор Прокуратурата е единствената преграда между българските граждани и беззаконието. Той добави, че работата на българската прокуратура е да защитава правата на българските граждани.

"Трябва да си зададем въпроса в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие, защото сте задали неправилни въпроси, или няма да е съдът. Тук не говорим за частни случаи, а за тенденции", каза Гешев.

Главният прокурор коментира и предложението си за дебат, което отправи към народния представител Христо Иванов и правосъдния министър Надежда Йорданова.

Гешев заяви, че е предложил разговор по теми, които постоянно се излагат. Сред тях са били отговорността на главния прокурор, неговата отчетността и върховенството на закона. Не се притеснявам към тях да се присъединят и други представители на изпълнителната власт, добави Иван Гешев.

Депутатите отново закриха спецправосъдието на първо четене

Депутатите отново закриха спецправосъдието на първо четене

Дани Каназирева: Не пипайте организираната престъпност