Това, което ми е известно, е че този инцидент е отпреди два месеца. Надявам се да не се използва в момента ситуативно във вреда на България, защото България не го заслужава. Това заяви по повод твърденията за стрелба от българската страна на границата ни с Турция по нелегален мигрант на 3 октомври главният прокурор Иван Гешев, който участва във втория ден на започналата вчера международна конференция под надслов "Stop hate speech".

МВР опровергава "Скай нюз": Не е стреляно на границата на 3 октомври

МВР опровергава "Скай нюз": Не е стреляно на границата на 3 октомври

Позиция по повод видеото, излъчено от медията, в което сириец твърди, че е прострелян на границата

"Ние сме европейска държава и спазваме европейските стандарти. Мисля, че колегите от МВР дадоха подробна информация, която установява различна от твърдяната обстановка, тоест - че не е имало стрелба. Доколкото ми е известно има проверка в Бургас, при която прокуратурата в Бургас не е констатирала също тези обстоятелства в този вид, в който се оповестяват медийно", обясни обвинител №1.

Той беше категоричен, че България покрива стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и би било съвсем незаслужено да не бъде допусната в тази общност.

Депутатите търсят виновника за изпуснатия влак за Шенген

Депутатите търсят виновника за изпуснатия влак за Шенген

Две години ние се самобичуване като говорим за корупция

От прокуратурата разпространиха повече информация за изказването на Гешев. По думите му конференцията е постигнала целта си - да се съберат всички, ангажирани с борбата срещу речта на омразата - неправителственият сектор, духовни водачи, и институциите на съдебната власт.

"Международната конференция "Stop hate speech" показа, че заедно - духовни лидери, високопоставени прокурори и представители на съдебната власт от цяла Европа, различни неправителствени организации, можем да постигнем повече. Надявам се посланията от форума да бъдат чути и от политиците", заяви той.

Иван Гешев: Срещу омразата дела трябват, а не думи

Иван Гешев: Срещу омразата дела трябват, а не думи

Според главния прокурор се възраждат ксенофобията, расизмът и половата дискриминация

Според главния прокурор в последните години у нас имаме огромен проблем с омразата. "Българи мразят българи и това ескалира. Резултатът е, че не вървим напред, а воюваме едни с други", посочи той. Иван Гешев вижда част от проблема с речта на омразата и в регулацията на съдържанието в социалните мрежи, както и в "крехкия баланс между свобода на словото и реч на омразата". Той допълни, че разграничаването им без да се загуби свободата на словото и без да се допусне реч на омразата е било един от важните въпроси на конференцията.

В първата по мащабите си международна конференция срещу престъпленията от омраза и речта на омразата участваха над 130 главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници и граждански активисти и др.