ДПС е като една проказа в българската политическа система, а за неговия лидер Ахмед Доган като че ли законите не важат. Това заяви пред bTV политологът доц. Петър Чолаков.

По негови думи с акцията си в "Росенец" Христо Иванов е сложил пръст в раната, адресирайки проблема, за който се знае от години.

Според него предсрочните избори са все по-вероятни и оттук нататък премиерът трябва да отговаря на конкретни въпроси - защо прокуратурата действа по политически мотивиран начин и в чий интерес действа, защо правосъдният министър не е предложиб кандидат за главен прокурор и способства ли ГЕРБ за избора на Иван Гешев?

Доц. Чолаков смята, че главният прокуроро трябва да подаде оставка, въпреки че това няма да е изход от политическата ситуация. Донякъде обаче това щяло да свали напрежението.

Спецпрокурорите защитиха Гешев и независимата съдебна власт
Обновена

Спецпрокурорите защитиха Гешев и независимата съдебна власт

Радев погазвал принципа за независимост на съдебната власт

"Той се превърна в трън в петата не само на опозицията, която има слабост да атакува, но и на тези, които го сложиха там. С действията си, които са непремерени, за да не ползвам по-силна дума и да кажа нескопосани, започна да вреди дори на тези, които го сложиха с тази цел там", коментира политологът.

Проблемът обаче не бил в Гешев според него, а в ДНК-то на политическите институции, които управляват у нас. По негови думи трябвало да е ясно, че те няма да се променят с една министерска оставка или тази на главния прокурор.

И БСП - София поиска оставката на Иван Гешев

И БСП - София поиска оставката на Иван Гешев

Главният прокурор извършвал държавен преврат в президентството

Чолаков бе категоричен, че нито Доган, нито Пеевски са най-голямото зло в политическата ни система.

Политиците не са злото, ние сами си го създаваме с търпимостта си и с овчедушието си, заяви той и обясни, че когато има нужда да избираме някого, инстинктът на българина е да избере най-големия шмекер и тарикат, смятайки, че слагайки лисицата да пази курника, тя няма да се обърне утре срещу него и няма да изяде кокошките.

Гешев обвини Радев, че оказва натиск върху прокуратурата

Гешев обвини Радев, че оказва натиск върху прокуратурата

По думите му политикът Радев се е наредил до олигарсите на Прехода