Законодателната реформа е една луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт на двигателя - да трябва, но не е това, което всички твърдят. Някои хора казват - проблемът е в гумите, защото искат да продадат гумите. Собственикът сменя гумите с по-евтини, а този, който взима гумите, ги продава.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на семинар за киберсигурност. Българо-баварския семинар за прокурори, съдии и разследващи служители от ДАНС и МВР на тема "Противодействие на интернет-престъпността и прането на пари", организиран от Фондация "Ханс Зайдел" в Поморие. 

Демерджиев на финала на мандата пита кога прокуратурата ще се изчисти

Демерджиев на финала на мандата пита кога прокуратурата ще се изчисти

Установено е коя партия давала пари за купуване на гласове, съобщи вътрешният министър

"Това е съдебната реформа, аз съм го преживял. Шест години от живота ми дадох... е, поработихме с г-н Сарафов за спецпрокуратурата", каза Гешев, изтъквайки неговата гледна точка за необходимостта от спецправосъдие.

"Трябва да решаваме системните проблеми. Не се учудвам да има във всеки град (престъпна мрежа). Какво значение има дали си хванал 1 кг - една престъпна група плаща другиму, мрежата съществува", каза главният прокурор. 

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

Той отново прехвърли отговорността за проблемите в съдебната система на останалите участници в правосъдието. "Нито съставям актове, нито изземвам коли. Прокуратурата действа, когато някой разкрива престъпления. Липсата на специализация е, че всички се познават (в малките градове - б.р.). Това е истината, това са последствията от тези законодателни безобразия", обясни Гешев.

Относно закриване на спецсъдилищата Гешев цитира реплика на Иван Костов от преди години. "Разваляме едно работещо нещо и се връщаме към нещо неработещо. В малкия град всички се познават и сме... всички братовчеди", каза главният прокурор.

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Точно една година след първото внасяне на законопроекта за това

По думите му: "нищо не може да се промени без политиката. Може да си удрям главата в стената... Не подозирате в какви мащаби се случи юни месец", обясняваше главният прокурор решението за закриване на спецпрокуратурата и спецсъда. "Това е политическо решение, може да не е правилно, но е политическо решение", перифразираше доводите за решението за закриване на спецсъдилищата Гешев.

По думите му, ако последната присъда на някого е от Спецсъда и с нея се комулират и предишни престъпления, обвиняемият няма да влезе в затвора. Закрити са и разследвания за СРС с международни разследвания, защото всичко е приключило, каза главният прокурор и осъди липсата на приемственост при различните периоди. 

КС отсече: Закриването на спецправосъдието не е противоконституционно

КС отсече: Закриването на спецправосъдието не е противоконституционно

За противоконституционни съдът прие два текста, които се отнасят до квотите за преназначаване на съдиите, прокурорите и следователите

Относно увеличената мигрантска вълна главният прокурор Иван Гешев каза, че проблемът с мигрантската криза не може да бъде решен от една държава. Тук става въпрос за политики както на ниво ЕС, така и на ниво конкретна държава. Проблемът е в трансграничната престъпност, каза главният прокурор на България.

В Бургас в отделни болнични морги са пълни с тела на мигранти и това затруднява дейността на болниците.