"Спецправосъдието беше закрито, защото работи". Това заяви на брифинг главния прокурор Иван Гешев. Той изтъкна, че спецструктурите работят вече повече от 10 години и са направили много за България и гражданите по отношение на борбата с организираната престъпност.

По думите му благодарение на тези структури е било преустановено наблюдението на България по Механизма за сътрудничество и оценка по направление организирана престъпност.

Според обвинител номер едно съществуването на специализираните съд и прокуратура са притеснили хора с голям финансов ресурс и лица от обществения живот.

Той изрази загриженост, че закриването на спецправосъдието ще има сериозни последици. По думите му закриването е равносилно на амнистия за обвиняемите по над 800 производства.

"Решил си, че ще закриваш съд. Направи го така, че да се запазят досегашните разследвания. Направи го разумно, консултирай се с хора, които разбират. Не го прави неграмотно за 2 седмици. Последиците ще са амнистия за много лица, заподозрени в сериозни престъпления", добави Гешев.

Главния прокурор бе категоричен, че след закриването на спецправосъдието ще има ръст на престъпността.

Той напусна брифинга без да отговори на нито един въпрос от журналисти.

Закриването на специализирания наказателен съд и специализираните прокуратури трябва да стане на 27.07.2022г. В момента текат последните работни дни на спецструктурите.

Припомняме, че през април депутатите приеха промени в ЗСВ, с които закриха спецправосъдието. Главният прокурор сезира Конституционния съд по казуса. КС обаче излезе с решение, че закриването на специализираните съд и прокуратури не противоречи на конституцията.

Гешев: Закриването на специализираното правосъдие е юридическа катастрофа

Гешев: Закриването на специализираното правосъдие е юридическа катастрофа

По думите му всички важни дела ще бъдат унищожени след въвеждането на промените в Закона за съдебната власт