"Къде виждате държава". Това запита главният прокурор на България Иван Гешев, чиято оставка е искана от различни политически сили в продължение на около две години, цитиран от БГНЕС.

"В това, че вчера дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен, може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас или може би за случая на околовръстното в София? От две години говорим, че това е, бих го нарекъл социална епидемия, а парламентът не се занимаваше с реалните проблеми на българските граждани", каза Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет.

"Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу престъпността, корупцията, организираната престъпност, тероризма", продължи Гешев. 

Гешев призова за взимане на решителни мерки срещу убийствата на пътя

Гешев призова за взимане на решителни мерки срещу убийствата на пътя

Поводът - пометеният от автомобил полицай в Стралджа

По думите му, плодовете от тези решения ще продължаваме да берем, защото последствията не закъсняват: "Виждате ги в мигрантския натиск, в случая от снощи, когато кола с мигранти се заби в пункт за технически прегледи - в това, че наркотиците заливат улиците ни, а в последните месеци няма реализирана група за борба с организираната престъпност", добави обвинител номер едно.

Според Гешев прокуратурата е една от малкото останали стабилни институции, която винаги е готова за сътрудничество с всички държавни институции.

"Ние не робуваме на никакви корпоративни и частни интереси, ние работим в името на българския народ", добави Гешев. 

Властта сезира Конституционния съд за правомощията на Гешев

Властта сезира Конституционния съд за правомощията на Гешев

Надзорът на главния прокурор над управлението на държавата е прекалено разширен, според Зарков

Обвинител номер едно коментира и регламентираните в Закона за съдебната власт негови правомощия, тема - по която служебният кабинет сезира Конституционния съд преди дни.

Според Гешев е важно как се поставя под въпрос правомощието на прокуратурата да извършва проверки при незаконосъобразни актове и действия на администрацията.

"Това е изключително важно, тъй като този механизъм е един от малкото, с който гражданското общество да се защитава от административен безконтрол. Това, което знаем е, че държавните институции не работят, но те казват: Ние не си изпълняваме задълженията, но българските граждани и прокуратурата нямат право да ни питат работим или не работим и ние не искаме да го правим", допълни Иван Гешев.