Главният прокурор Борис Велчев е поискал от Върховния съд възобновяване на делото срещу Митьо Очите, предаде БТА.

В началото на месец май вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че МВР има намерение да протестира споразумението между Митьо Очите и прокуратурата.

Той обясни, че решението е мотивирано от факта, че самото споразумение удовлетворява и е изгодно единствено и само за подсъдимия.

Припомняме, Окръжният съд в Бургас одобри подписаното споразумение между Димитър Желязков - Очите и прокуратурата, както и споразуменията на останалите 11 участници в престъпната група.

Димитър Желязков ще лежи в затвора четири години и шест месеца, като ще му бъдат конфискувани 18 хиляди долара.

Останалите от групата получават наказания, в зависимост от съпричастността им към престъплението.

Припомняме, Очите се призна за виновен за участие в организирана престъпна група и разпространение на наркотици.

Няколко месеца по-късно бе осъден на 1 година условно за прикриване на показания по делото за убийството на наркодилъра Венци Москов.

Преди две години в банков трезор на името на майката на Митьо Очите бяха открити 86 златни монети. Те, заедно с имоти в Слънчев бряг, Несебър, село Кошарица и Сунгурларе, бяха отнети в полза на държавата.

Делото пред ВКС е насрочено за 1 октомври.

Това наказание е „явно несправедливо" и не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец, се казва в искането за възобновяване на наказателното дело.

Прокуратурата иска да се приложи възможността, според която съдът може да увеличи определеното общо най-тежко наказание най-много с една втора.