И днес се провежда спецоперация срещу битовата престъпност и превенция на катастрофите се провежда в Шумен и в няколко населени места на територията на община Смядово и община Върбица. Информацията е на ОДМВР - Шумен, съобщи Нова телевизия.

За акцията в Шумен е пристигнал главният прокурор Иван Гешев и се очаква след това да се отправи към Велики Преслав.

Уверенията на МВР са, че полицията действа под ръководството на Окръжна прокуратура- Шумен. Акцията във Велики Преслав била "по различни направления на дейност - криминална, административна и профилактична".

На входовете и изходите на населените места има временни контролно-пропускателни пунктове. Служители проверяват всички коли. Проверяват се различни адреси. Според изказа на МВР: "ще бъдат профилактирани криминално проявени лица".

Малко по-късно от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор е утвърдил целта - борбата с битовата престъпност.

Гешев: Рухна митът, че главният прокурор е недосегаем

Гешев: Рухна митът, че главният прокурор е недосегаем

"Ангажирана е наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове"

"Въпреки трудностите, миналата седмица се отчете спад на грабежите с около 20%. Преди, само в София, на ден имаше 25-30 кражби на коли, сега има дни, в които няма нито една на територията на цялата страна", каза Гешев.

Според него от 2-3 години насам има 90% спад на телефонните измами, което, според Гешев, е огромен успех за правоохранителната ни система.

"Ако някой беше казал преди 3 години, че този бич за българските пенсионери може да бъде сведен до единични случаи, както е тази година - никой нямаше да повярва. Миналата година казах, че ще се справим с този проблем в разумни граници", каза Гешев.

По думите на главния обвинител на държавата София и жълтите павета не са България.

Гешев заяви, че няма да коментира политически изказвания, въпреки че е "ясно, че се намираме в предизборна ситуация и политици искат да извлекат дивиденти на гърба на МВР и прокуратурата".

"Българската прокуратура и българският главен прокурор нямат лични врагове, ние уважаваме всички институции, уважаваме правото на протест на всички български граждани", подчерта Иван Гешев.

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Европа няма право да гледа Български с широко затворени очи

Главният прокурор посети с. Веселиново и гр. Смядово, където разговаря с представители на местната власт. Гешев бе придружен от апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров и Стоян Темелакиев, зам.-главен секретар на МВР. Иван Гешев посети и Златната църква край Велики Преслав.