"Митът, че българският главен прокурор е недосегаем, рухна. Това беше ясно за всеки практикуващ юрист в областта на наказателното право и процес". Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод скорошното решение на Конституционния съд (КС).

Припомняме, на 23 юли 2020 г. КС реши, че главният прокурор не може да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на прокурорите, които водят потенциално разследване срещу него. Решението бе по питане на правителството от края на миналата година.

Прокуратурата има две цели за 2020 година - борбата с битовата престъпност и корупцията по високите етажи. "Ако само преди шест месеца някой бе казал, че обвиняемият Васил Божков ще се издирва и ще се укрива в Дубай, това щеше да звучи като научна фантастика. Сега е ангажирана наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове. Целта на прокуратурата е да покаже, че няма двойни стандарти", каза Иван Гешев.

За инцидента със спирането на метрото от 20 юли 2020 г., за който са обвинени трима, единият от които е бившият депутат Минчо Спасов, Гешев заяви, че не може да говориш за върховенство на закона и да не го спазваш.

"Правата на всеки български гражданин свършват там, където той започва да нарушава правата на другите", допълни Иван Гешев.

Главният прокурор в Шумен утвърди целта - борбата с битовата престъпност
Обновена

Главният прокурор в Шумен утвърди целта - борбата с битовата престъпност

"Главният прокурор няма лични врагове, уважаваме всички институции", заяви Гешев