Районната прокуратура в Димитровград е поискала от Районния съд да бъде наложено административно наказание „глоба" на жената, организирала екскурзията до Охрид, при която се удавиха 15 българи.

Малко след смъртта им срещу Боряна Георгиева беше образувано досъдебно производство за това, че е извършвала туроператорска дейност без разрешение.

Припомняме, проверка, разпоредена от министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, установи нарушения в превоза на българските туристи до езерото Охрид.
След нея стана ясно, чe превозвачът до Охрид е нямал лиценз за външен превоз.

Според прокуратурата, Георгиева е нарушила закона за туризма, организирайки груповото туристическо пътуване до Македония, включващо и разходка с кораба "Илинден" в Охридското езеро, съобщи БНР.

Прокуратурата в Димитровград предлага на съда да замени наказателната отговорност на Георгиева с административна. Aко предложението бъде одобрено, Районният съд в Димитровград ще прецени каква глоба да наложи на Боряна Георгиева.

Делото бе внесено в Районния съд в града от наблюдаващия прокурор Атанас Палхутев, допълва БиТиВи. Сред мотивите на прокуратурата за поисканото наказание е чистото съдебно минало на Георгиева. Предвидената в закона санкция е между 1000 и 5000 лева.