Софийски градски съд призна за виновен началника на производство "Водоенергийно" в "Кремиковци", Николай Савов, във връзка с аварията в комбината през 2004 година.
Съдът му постанови глоба от 2000 лева

Съдът призна за виновен и осъди на 3 години лишаване от свобода условни началникът на смяна в доменното производство Валентин Кубадинов.
Осъден е и газовикът Димитър Блажев, който също получава 3 години условно.

Двамата получават и административни наказания - глоби по 1000 лева. Те трябва да платят обезщетение от 30 000 лева на Мариета Първанова, дъщеря на убития пожарникар Темелко Темелков и 20 000 лева на съпругата му.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок.

На петимата обвиняеми е отменена мярката за неотклонение - подписка. Те трябва да заплатят и 2744 лв. за разноски по делото.

Съдийският състав оправда спасителя Ивайло Стойков. Оправдани са и началникът на група „Пожарогасене" Иван Нешков и началникът на газоспасителите Христо Александров.

Припомняме, при изтичане на доменна газ на 10 януари 2004 г. в „Кремиковци" загинаха трима работници, а 22-ма бяха ранени.
Починаха водопроводчиците Тошко Петров и Здравко Мишев, както и пожарникарят Темелко Първанов.

Категорично ще обжалваме решението на съда, защото не мога да приема, че наказанието на лица, довели с действията си до три смъртни случая, може да бъде три години условна присъда.

Това каза след произнасянето на присъдите наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов.

Той уточни, че в пледоариите си е настоявал за наказание над средния размер - от 3 до 8 години лишаване от свобода.

Все още не знам мотивите и затова не мога да коментирам решението на съда, но в едно съм сигурен, че ще продължа да отстоявам своята теза - признатите за виновни да получат наказание над средния размер, каза в заключение прокурор Джамбазов.