Пътна полиция затяга контрола през предстоящите празнични и почивни дни.

В дните 23, 24, 28, 31 декември и 3 януари е създадена организация екипите на КАТ да подпомагат трафика на входовете и изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на образуването на колони. При нужда ще поемат и регулирането на движението.

Ще се следи за водачи с рисково поведение, а също ще се предприемат и засилени проверки на скоростните режими, недопускане шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и за шофиране от неправоспособни водачи.

От СДВР обръщат внимание на пешеходците да бъдат дисциплинирани. Само за миналата седмица за неправилно пресичане са санкционирани 127 души, пресичали неправилно, а също и 79 водачи, които не са дали съответното предимство на пешеходци.

През почивните дни миналата година между 20 декември 2019 г. и 1 януари 2020 г. у нас са настъпили 195 тежки пътни инциденти с 15 загинали и 260 ранени. Повечето от тях са: блъскане на пешеходец, самокатастрофирало превозно средство и катастрофи между превозни средства.

Инцидентите се дължат най-вече на допуснато нарушение от водач, като най-честото е движение с несъобразена скорост, следвано от неправилна маневра, отнемане на предимство на превозно средство или на пешеходец.

Най-голям брой пътнотранспортни произшествия са регистрирани в районите на населените места, като в градовете те са 92 и с най-голям брой загинали и ранени.

Извън населените места най-голям брой пътни инциденти са регистрирани по първокласните и третокласните пътища, но най-голям травматизъм - на шосетата от втори (3 загинали) и трети клас (2 загинали).

За същия период са установени над 47 500 нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховането. За тези нарушения са съставени повече от 7300 акта и 18 200 фиша.

За превишена скорост са издадени повече от 21 500 електронни фиша, над 470 водачи са били заловени зад волана след употреба на алкохол, а 170 - след употреба на наркотици.