Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани издаде наказателно постановление с административно наказание глоба от 1000 лева на личния лекар на 12-годишна родилка от с. Стряма, община Раковски, област Пловдив, съобщиха от агенцията, съобщава БиТиВи.

Проверката по случая е установила, че лекарят е нарушил Закона за закрила на детето, като не е уведомил агенцията, дирекцията "Социално подпомагане" или МВР за бременността и необходимостта от закрила. Момичето е родило на 19 януари в Пловдив, посочват от Държавната агенция за закрила на детето.

При проверката са установени и пропуски в отделите за закрила на детето в дирекциите "Социално подпомагане" в Раковски и в Хасково, където малолетната майка и бебето живеят в дома на биологичния баща.

Установено е, че сигналът не е оценен и не са взети всички мерки за гарантиране на живота и здравето на децата, пише в съобщението.

Не са предприети действия и спрямо законния представител на малолетната майка, който без основателни причини трайно не е полагал грижи за нея. Социалните работници не са предприели действия за насочване на родилката и бебето към ползване на алтернативни услуги за деца.

По случая е уведомена Районната прокуратура в Пловдив, се посочва още в съобщението.