Дирекцията по горите в Пазарджик извърши проверка по повод разпространен в социалните мрежи видеоклип, на който се вижда как в санитарните райони заради африканската чума в община Ракитово се ловят диви прасета с капани, съобщи БНР.

Според информацията целта е била те да се пуснат в частни дивечовъдни стопанства за платен ловен туризъм. Фирмата-концесионер ще бъде глобена.

Клипът е заснет от член на ловната дружинка в село Црънча. Работникът, който с капан превозвал диво прасе, обяснил, че изпълнява нареждане на началника си и собственика на частното стопанство.

Това е недопустимо, коментира кметът на село Црънча Ангел Руков. По думите му си правят частен лов.

При проверка в местността "Каркария" е установено, че на пропускателния пункт на частното дивечовъдно стопанство няма изградена дезинфекционна площадка за превоз на средства и хора. Няма дневник за посетителите, няма и предпазно облекло като мярка срещу африканската чума.

Нарушени са правилата за биосигурност и най-вече - нарушена е заповедта, според която дивите прасета се отстрелват на място, след което се подава сигнал до съответното Горско стопанство.

На фирмата концесионер ще бъде съставен акт за административно нарушение.