На 6 октомври 2018 г. бе убита телевизионната журналистка от Русе Виктория Маринова. Тази сутрин, година след убийството, роднини, колеги и приятели се поклониха пред паметта й, съобщи БНТ.

Година след жестокото престъпление лобното място на Виктория - кейовата стена край Дунав вече е осветено. С финансовата помощ на близките на Виктория там има и видеонаблюдение. Убиецът Северин Красимиров, е осъден на 30 г. затвор. Първоначално искаха да лежи доживотна присъда, но той се призна за виновен и използва възможността за съкратено производство, която му дава възможност за намаляване до 1/3 на присъдата.

Роднините на Маринова станаха инициатори за внесените от народни представители предложения за законови промени, сред които да отпадне съкратеното следствие при умишлено убийство. Законопроектът беше приет на първо четене в парламента. 

Близки на Виктория Маринова искат промяна в НПК

Близки на Виктория Маринова искат промяна в НПК

Това съобщи техният адвокат Андрей Желязков

Това удовлетворява близките на Виктория, но опасенията им са дали ще се приемат всички промени.

Свекърът на убитата журналистка Румен Максимов иска с промените в съкратеното производство да се стигне до признаване на вина. "Не да се приемат фактите, които следствието и обвинението предлагат, а да се стигне до признание на вина, тъй като в настоящия етап извършителят на деянието признава фактите и обстоятелствата, но не признава вина", каза Румен Максимов. 

Влезе в сила присъдата на Северин за убийството на Виктория Маринова

Влезе в сила присъдата на Северин за убийството на Виктория Маринова

Северин Красимиров ще лежи 30 години в затвора

Съпругът на Виктория Маринова - Свилен Максимов смята, че проблемът е в обществото.

"Има успех със законовите промени. По отношение на наказанието считам постигнатото за успех. Но от ден първи и пред всички медии аз повтарям, че това всъщност е следварително, т.е. колкото и да увеличим наказанията, дори и да направим смъртни наказания, ние няма да решим проблема. Създадохме едно такова поколение - оскотяло, опростачено. Аз обвинявам за тази ситуация обществото и себе си".

В памет на убитата журналистка Виктория Маринова беше създадена и фондацията "Направи добро за непознат".