Близки и колеги на 30-годишната Виктория Маринова от Русе, която бе изнасилена и убита от 21-годишния Северин Красимиров, предлагат изменение в Наказателно-процесуалния кодекс. Това съобщи Андрей Желязков - адвокат на близките на Виктория, цитиран от Нова телевизия.

По този повод Желязков се е срещнал с трима русенски депутати, с председателя на Адвокатската колегия в Русе Людмил Павлов и с юриста и Иво Пазарджиев с предложение за изменение на чл. 369а от НПК.

По думите на адвоката съкратено съдебно следствие трябва да се допуска само след съгласието на всички страни - прокуратура и частен обвинител, ако има конституиран такъв.

Влезе в сила присъдата на Северин за убийството на Виктория Маринова

Влезе в сила присъдата на Северин за убийството на Виктория Маринова

Северин Красимиров ще лежи 30 години в затвора

Според участниците в срещата решение за евентуална промяна трябва да бъде взето след обсъждане. В него трябва да участват също представители на съда и на прокуратурата.

Председателят на адвокатската колегия в Русе Людмил Павлов обяснява, че е по-добре да се получи качествено и бързо правосъдие, макар и с редукция на наказанието с една трета, отколкото делото да се проточи 10-12 години.

"Моето виждане, е че ако се стигне до законодателна инициатива и промени, те трябва първо да се съобразят както с политическите сили и с народните представители, така и с тези, които правоприлагат и работят всеки ден с НПК. Всичко трябва да се обмисли много прецизно", допълни Павлов.

Близките и колегите на Виктория Маринова заявиха, че предстои да бъде организирана нова среща, на която темата да бъде дискутирана отново.

Северин няма да обжалва присъдата от 30 години затвор

Северин няма да обжалва присъдата от 30 години затвор

Защитата му не е внесла протест в 15-дневният срок

Окръжният съд в Русе даде общо 30 години затвор при първоначален строг режим на Северин Красимиров. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. По този повод наложената от съда присъда бе намалена с една трета, която според закона е 30 години.

Припомняме, жестокото престъпление беше извършено на 6 октомври миналата година. Тялото на младата жена беше открито до крайбрежната алея в Русе. Четири дни по-късно в Германия беше арестуван укрилият се там Северин Красимиров.

Той ще избегне най-тежкото наказание доживотен затвор, след като се призна за виновен и делото тръгна по съкратената процедура.

На 22 април състав на Окръжния съд в Русе призна Красимиров за виновен в извършването на три престъпления - умишлено убийство, изнасилване и блудство и го осъди на 30 години затвор при първоначален строг режим.

Според присъдата Северин Красимиров трябва да заплати и 450 000 лева кръвнина на семейството на Маринова. На Областна дирекция МВР-Русе Красимиров трябва да заплати 7015 лв. и 9000 лв. държавна такса.

Близките на Виктория Маринова поискаха 450 000 лв. обезщетение

Близките на Виктория Маринова поискаха 450 000 лв. обезщетение

Делото ще се гледа по съкратена процедура, тъй като Северин е признал вината си