Полицията в Добрич е задържала трима души, които в рамките на 7 месеца са нанесли щети на бюджета в размер на 1,5 млн. лева чрез източване на ДДС за търговия със зърно. В престъпната схема те използвали и помагачи, както и над 10 фирми.

Това стана ясно на брифинг във Варна на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров и окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Образувано е досъдебно производство за избягване и неплащане на ДДС в особено големи размери чрез неистински документи. Материалите по случая са предадени на Окръжна прокуратура-Варна. В момента се проверяват силози и помещения за съхранение на зърно за непускане на такива престъпления.

При друга операция за противодействие на производство и разпространение на наркотици, във Варна са задържани двама мъже. Те са добре познати на полицията с предишни криминални прояви - единият има условна присъда, а миналата година и двамата са били задържани отново за същото престъпление.

При реализацията те са задържани на място в „домашна лаборатория" по време на произвеждане на дрога. Там са били открити 30 грама наркотично вещество. Според експерти, на ден лабораторията е можела да произвежда големи количества от забранените субстанции, а един грам от амфетамините, които са произвеждали, се продава за 50 лева.

Полицията във Варна е проверила три апартамента. В два от тях са живели задържаните лица, а другият  бил използван за лаборатория. Открити са 8 кг прекурсори, подготвени за производство на дрога, лекарства, химически вещества, киселини, с които са се произвеждали наркотиците.

Двамата са задържани за срок от 24 часа. Предстои да бъде поискано удължаване на мярката за неотклонение на 72 часа и повдигане на обвинения.

С десет процента се е повишила разкриваемостта на престъпления през юни и юли във Варна спрямо същия период на миналата година. Благодарение на постигнатото добро взаимодействие с органите на прокуратурата се е повишил и броят на бързите и незабавни производства, информира още главният секретар на МВР.

По думите му с 15,3 % са намалели престъпленията във Варна за двата месеца - те са 1388 при 1638 за предходната година.