Джип с благоевградска регистрация и пълен с мигранти си спретна гонка с полицията в Бургас, съобщи Нова телевизия.

В преследването на мигрантите са участвали няколко патрулни коли, като автомобилът се движел със 180 км/ч. Установено е, че бежанците заобиколили пеша организирано КПП, след което били натоварени в преминалия през полицейската проверка празен джип.

Шофьорът, в опит да се измъкне от полицията, спрял автомобила, след което той и бежанците се разбягали. След повторно кратко преследване мигрантите са заловени. Шофьорът се измъкнал за сравнително по-дълго време, но в крайна сметка органите на реда успели да го задържат.

Арестувани са 26-годишен мъж от пакистански произход и осемте бежанци, самоопределили се като сирийци.

Двама загинали полицаи след гонка с автобус с мигранти в Бургас
Обновена

Двама загинали полицаи след гонка с автобус с мигранти в Бургас

Гонката се е случила около 5 часа тази сутрин, шофьорът не е установен

Припомняме, на 25 август миналата година автобус с мигранти блъсна патрулка на кръговото на "Трапезица" при опит да избегне проверка и отне живота на двама полицаи в Бургас. В автобуса имаше 47 мигранти от Сирия.

На 19 април 2023 г. съдът в Бургас разгледа първото дело по случая, а подсъдими са трима сирийци, обвинени в общо 4 престъпления. Съдът призна тримата за виновни и определи общо наказание от 4 години и 10 месеца затвор за Омар Аднан. Наложена му е и глоба от 11 000 лева. Вторият обвиняем - Абдулах е осъден на 4 години и 4 месеца затвор и 18 000 лева глоба. Третият сириец - непълнолетният Ахмад, е с наказание от 1 година и 10 месеца затвор.

Осъдиха за каналджийство тримата сирийци с автобуса, който уби двама полицаи в Бургас

Осъдиха за каналджийство тримата сирийци с автобуса, който уби двама полицаи в Бургас

Наказанията им са редуцирани, тъй като делото се гледа по съкратената процедура